Mevrouw Hekker, op 97-jarige leeftijd nog steeds actief in het water van Sportfondsenbad Delft
Mevrouw Hekker, op 97-jarige leeftijd nog steeds actief in het water van Sportfondsenbad Delft Foto:

De oudste zwemster in het Sportfondsenbad

DELFT - Mevrouw Ems Hekker, de oudste zwemster in het Sportfondsenbad Delft, werd op 9 februari 97 lentes jong. Dit werd natuurlijk gevierd, na haar wekelijkse les aquajoggen, met de hele groep.

Op 8-jarige leeftijd haalde mevrouw Hekker haar zwemdiploma. In de jaren '50 kwam zij voor het eerst naar het Sportfondsenbad, baantjes zwemmen om 07.00 uur 's ochtends. Ze gaf ook vrijwillig les, MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen), van 1987 tot 1997. Elke week komt ze met de taxi naar het bad voor haar aquajogles van 45 minuten. "In het zwembad word ik geholpen door andere zwemmers, die bij mij in de groep zitten en ook al jaren komen. Ik weet de weg in het zwembad, maar mijn zicht is erg slecht, dus vandaar dat ze mij helpen. Na het zwemmen word ik weer gehaald door de taxi en deze brengt mij naar mijn huis, waar ik nog zelfstandig woon. Ik heb mijn hele leven gesport, dat draagt zeker bij! Ik zie bijna niets meer, maar ik ga door het leven met de intentie dat ik alles nog kan. Je moet de strijd van 'het niet meer kunnen' niet aangaan. Je moet als je ouder wordt ontzettend veel leren, zoals leren vragen: oud worden is een gunst, maar oud zijn is een kunst!"

Nelly Veenstra, manager Sportfondsenbad Delft: "Wij bewonderen de senioren die ons zwembad nog steeds met veel plezier bezoeken en deelnemen aan de activiteiten die wij bieden. In het Sportfondsenbad zwemmen een aantal 90-plussers, waarvan mevrouw Hekker de oudste is. Er zijn ook heel veel 80-ers, die wekelijks een bezoekje brengen. Zwemmen kan je tot op hoogte leeftijd blijven beoefenen. Het water werkt therapeutisch en zorgt dat je je bijna gewichtsloos voelt. Gewrichten worden niet belast en je kan geen blessures oplopen. Mooi om te zien hoe vitaal mevrouw Hekker nog is en hoeveel plezier ze hier beleeft in de les."