In de tuin van dit prachtige pand aan de Rotterdamseweg zal gebouwd gaan worden (Foto: Koos Bommelé)
In de tuin van dit prachtige pand aan de Rotterdamseweg zal gebouwd gaan worden (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Nieuwe bouwplannen leiden tot ophef

DELFT - Na de perikelen rond de kap van bomen in de Bagijnestraat/Oude Delft dreigt er opnieuw 'groen erfgoed' te verdwijnen uit de Delftse binnenstad.

Door Ruud Stift

De nieuwe bouwplannen behelzen de Rotterdamseweg 13. In de historische tuin behorende bij het prachtig gerestaureerde Villa Buitenlust moeten twee duurzame seniorenwoningen en vijf parkeerplekken worden gerealiseerd. Aangrenzend wonend voormalig raadslid, Maurits Bongers (SP), maakt bezwaar.
Bongers: "Er lijkt steeds een spanningsveld te bestaan tussen wat het college wil en wat bewoners willen. In september 2018 is de ontwikkelaar, Jos de Wit, met zijn architect langs gekomen om het bouwplan toe te lichten. Veel bewoners gaven te kennen dat het 'er mooi uitzag'. de heer de Wit vatte dat klaarblijkelijk op als 'iedereen is het ermee eens, ik ga bouwen'. Maar er zijn wel degelijk bezwaren vanuit de buurt op de plannen.

Bestemmingsplan
Zo staat in het bestemmingsplan de bestemming 'uitsluitend tuin' vermeld. Dus, woningen en parkeerplaatsen zijn niet toegestaan. Daarnaast leveren de woningen meer verharding en daarmee veel meer regenwater in het riool. Ook wordt de privacy, het aangezicht en uitzicht van de historische binnentuin aangetast. Rotterdamseweg 13 is een gemeentelijk monument, een vergelijkbaar bouwplan is eerder ingediend en werd toen afgewezen. Waarom zou men dan nu anders beslissen? Als dit bouwplan wordt goedgekeurd schept het een precedent voor bebouwing in andere tuinen, dit kan ernstige consequenties hebben voor de omgeving. Het beoogde ontwerp is in strijd met een goede ruimtelijke ordening. Voor het gebied geldt een eis tot historisch bouwen.
Wij als omwonenden zijn, samen met de belangenvereniging TU Noord, absoluut niet tegen vernieuwing en innovatie en ook niet tegen de bouw van de twee woningen. Alleen, niet op deze plek. Hier wordt groen en historie aangetast. Iets wat eeuwig verloren zou gaan voor latere generaties."
Klaas Herrema, gemeenteraadslid namens GroenLinks: "Onze eerste gedachte was 'Daar willen we niet aan meewerken', maar in de commissievergadering, waar scherp op het ingebrachte stuk werd gereageerd, hebben we nuances gezien. Er zal klimaatadaptief, duurzaam worden gebouwd en de ruimtelijke onderbouwing past binnen het bestemmingsplan. We willen de ontwikkelaar het voordeel van de twijfel geven, maar hebben nog wel enige bedenkingen die we met de wethouder willen bespreken, bijvoorbeeld de toenemende hittestress en de dreigende wateroverlast. Zwaarwegende factoren die we meenemen in de besluitvorming. Gelukkig blijft een belangrijke boom behouden. Er is nog een procedure te gaan voordat de definitieve vergunning wordt verleend. Ook de PvdA en de ChristenUnie hadden zwaarwegende bedenkingen. Zij gingen ermee terug naar de fractie. Het is van een politiek besluit veranderd in een planologisch/juridisch plan. Nu begint de formele procedure dat mensen bezwaar mogen maken."