Een beeld van de Oude Delft anno 1909 (Foto: Bernard Eilbers, Beeldbank Amsterdam)
Een beeld van de Oude Delft anno 1909 (Foto: Bernard Eilbers, Beeldbank Amsterdam) Foto: Bernard Eilers

Achterdegevelsvandelft krijgt pluim

DELFT - De website www.achterdegevelsvandelft.nl heeft donderdag 7 februari bij de prijsuitreiking van de Geschiedenis-online prijs in de Koninklijke Bibliotheek een warm compliment van de jury gekregen.

Volgens het juryrapport is Achterdegevels een 'interessante website die aan de hand van een huis op een leuke manier de geschiedenis van klein naar groot vertelt. De site wordt gemaakt door een groep enthousiaste vrijwilligers, die ook bewoners van de beschreven panden weet te betrekken. De jury waardeert het dat op die manier een groeiende gemeenschap van geïnteresseerden en betrokkenen bij de geschiedenis van de stad ontstaat.' De site won geen prijs, maar zat wel bij de tien genomineerden van de 96 inzendingen.
Winnaar werd 'Handelaar in slaven' van het Zeeuws Archief, wat aan de hand van het scheepsjournaal van een slavenschip een belangrijk en controversieel verhaal meeslepend weet te vertellen. De gedeelde tweede prijs ging naar een virtuele wandeling door het Anne Frank Huis en 'My Inner Victorian', een verrassend en mooi verzorgd blog over de Victoriaanse tijd.

Trots
Achterdegevelsvandelft is trots dat zij zich met zeer eenvoudige technische middelen zo goed staande heeft weten te houden te midden van tal van culturele instellingen die over heel wat meer budget en professionals beschikken om zich gelikt online te presenteren. Achterdegevels moet het vooral hebben de inzet liefhebbers die met veel plezier de archieven uitspitten naar het verhaal van hun huis. Bij de stemming de afgelopen drie weken kreeg de website veel aanmoedigingen van fans uit het hele land. Geregeld werd de site andere steden tot voorbeeld gesteld. 'Een originele website die letterlijk deuren opent en geschiedenis laat leven', schreef een van hen. Zie: https://geschiedenisonlineprijs.nl/nieuws