De Haagse chef-kok Iwan Kriens en zijn leerlingen aan het werk (Foto: Metropolitan Archives London)
De Haagse chef-kok Iwan Kriens en zijn leerlingen aan het werk (Foto: Metropolitan Archives London) Foto: London Metropolitan Archives

Lezing 'De kookschool van oom Iwan'

DELFT - Trudy van der Wees verzorgt op zaterdag 16 februari een lezing over haar nieuwste boek: 'De kookschool van oom Iwan' bij boekhandel Paagman, Choorstraat 1. Aansluitend zal zij signeren.

Trudy van der Wees werkte jarenlang als verslaggever bij de Haagsche en Delftsche Courant. In 2007 werd ze freelance tekstschrijver. Ze schreef eerder een aantal boeken die zich afspelen in Delft, o.a. over Delfts Blauw, Pierre van Hauwe, de Tweede Wereldoorlog en de Botanische Tuin. 'De kookschool van oom Iwan. The Dutch Chef in post-Victoriaans Engeland' heeft het historische Londen als decor.

Biografie
'De kookschool van oom Iwan' is een combinatie van biografie en kookboek met honderd jaar oude recepten. De Haagse Iwan Kriens (1871-1957) vestigde zich rond 1900 als chef-kok in Londen, waar hij aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool voor professionals. Onder zijn leiding groeide deze Hotel and Restaurant School uit tot een succesvolle beroepsopleiding waar generaties chefs het vak leerden.
Kriens maakte deel uit van een internationale gastronomische gemeenschap, die hartstochtelijk campagne voerde voor goede en gezonde voeding. Iwan nam hierin het voortouw. Tijdens de 1e Wereldoorlog, toen voedsel schaars en soms onbetaalbaar was, verzorgde hij kookdemonstraties en schreef hij een kookboek: The Victory Cookery Book. Hierin legde hij uit hoe je met schaarse producten en alternatieve voedingsmiddelen een smakelijke en voedzame maaltijd kon klaarmaken. Het bezorgde hem de bijnaam The wizard of the kitchen. Aan de hand van archiefonderzoek ontrafelt Trudy van der Wees het fascinerende levensverhaal van deze onbekende Hagenaar, die uitgroeide tot The Dutch Chef, de Jamie Oliver van honderd jaar geleden. Aanvang 15.00 uur. Toegang gratis. Aanmelden: www.paagman.nl/trudy-van-der-wees.