Een overvolle oud papier container. Het blijft halen en brengen met de afvalwerking in Delft
Een overvolle oud papier container. Het blijft halen en brengen met de afvalwerking in Delft Foto:

O, o, Avalex
Was het zeer recent de PMD-container op dit verzamelstation die overvol was. Nou, dat oude papier/karton kan er ook wat van. Niet te zien, maar geloof me: het stond binnenin tot aan het klepje! Binnenkort valt OZB-factuur weer op de mat, met een gepeperd aandeel reinigingsrechten ........

Jan van der Tuin, Delft

Scoren door politie
Vrijdagmiddag 1 februari in de late namiddag. ik maak een wandeling op de Abtswoudseweg nabij kruising hoek Veulenkamp. Zie daar een viertal agenten staan die een enkele auto naar de kant sturen. Ik schiet ze aan en vraag wat de bedoeling is. "We kregen klachten dat er harder wordt gereden dan 30 km/u." O ja? "Ja, we hebben er al 12." Zo zo. Onderling praten ze na en daar komt weer een auto aangereden. Apparatuur in de aanslag. "Kom jongens, attentie… we gaan weer scoren", hoor ik er één roepen. Eh… is dát de bedoeling? Scoren? Aanhouden en cashen? Op een min of meer eenzame, smalle landweg? Waar auto's elkaar alleen stapsgewijs kunnen passeren? Dat lijkt meer op 'halen'. Welke beleidsmaker heeft dit bedacht? Ik zie ze daar staan. Nog voor vijven even snel een aantal bonnen uitdelen. Het lijkt wel een groep kwajongens die er plezier in heeft (om te 'scoren'..). Hoofdschuddend loop ik door. Weer één. Een moeder met kinderen. Veiligheid? Ik geloof er niks van.

Henk Rooseboom

Avalex en PMD
Hoe denken ze bij Avalex eigenlijk over inwoners en plastic inzamelen (PMD)? In heel de wijk Voorhof 2West is namelijk zegge en schrijven één PMD-container. Dat ondergrondse ding staat bij de voetgangers- en fietsentree van Albert Heijn aan de kant van de Roland Holstlaan. Denkt men nou echt dat dat voldoende is? Zelf geloof ik daar helemaal niets van. De wijk met nogal wat hoogbouw heeft op meerdere plekken ondergrondse glascontainers, waarom vinden we daar geen PMD-bakken naast? Er is bij mensen een grote bereidheid om gescheiden in te zamelen, maar het moet wel handig en logisch zijn. Dat ene PMD-punt in de wijk lijkt mij volstrekt onvoldoende. Als dat aantal toeneemt, krijgt Avalex ongetwijfeld een veel betere opbrengst.

F.M. Boon, Delft

Mobikes en ander fietsenleed
Zoals lezer Boon schrijft in de DOZ van 3 februari, zijn veel Mobike huurders niet netjes op hun gehuurde fiets en zetten die zomaar ergens neer. Ik stoor mij daar ook aan. Ik zie ze nogal eens op plekken staan waar ze de doorloop van voetgangers ernstig hinderen. Maar ook zie ik ze staan naast fietsenrekken en niet erin, ze waaien om of zijn gewoon neergegooid. Ik meld vaak meerdere malen per week zo'n fiets (foto van het nummer maken) via de Whatsapp aan Mobike. Voor sommige plekken heeft men nu ook boetes ingesteld. Het levert nog niet veel verbetering op. Maar er zijn ook veel fietsers die hun eigen bezit zomaar ergens laten staan en tot weesfiets laten overgaan. Daar begrijp ik nog minder van. Zo heeft er op de Reineveldbrug aan een lantaarnpaal vanaf circa half oktober 2018 een fiets gestaan, waar zo te zien niets mee was. Ik heb de fiets na enkele weken gerapporteerd aan de gemeente. Die heeft er een label aan gehangen dat ze hem over 28 dagen weg zouden halen. Dat hebben ze niet gedaan omdat het label eraf was. Ik heb het weer gemeld. Toen hebben ze een draadje door de spaken gehaald. Daarna heeft de fiets er nog bijna twee maanden gestaan. In totaal dus bijna vier maanden. In het fietsenrek bij de tramhalte Brasserskade stonden negen fietsen die niemand meer gebruikte, met lekke band en/of grotendeels verroest, en die ik eind december 2018 heb gemeld. De gemeente heeft ze gelabeld en nu weggehaald. Onze stad verloedert als iedereen zulk gedrag vertoont. Ik stel voor dat we als bewoners zelf het goede voorbeeld geven met het parkeren van onze fiets. En
– en dat vinden mensen vaak lastig, maar het lijkt mij toch nodig - dat we anderen erop aanspreken als ze hun fietsen zodanig neerzetten dat het storend is of het straatbeeld verloedert. En meldt u alstublieft ook de weesfietsen zodat de gemeente die kan ophalen. Wellicht is er iemand die een andere oplossing heeft om hier iets aan te doen? Ik vind trouwens de stations fietsenstalling ook een ramp. Sinds iemand een keer zijn of haar brandende sigaret op mijn zadel heeft uitgedrukt (waarom zijn er eigenlijk camera's?), gebruik ik de stalling zo min mogelijk.

A.P. Nauta