Notaris Erwin Spiekman en zijn collega Kalinka Loos beantwoorden graag al uw vragen.
Notaris Erwin Spiekman en zijn collega Kalinka Loos beantwoorden graag al uw vragen.

Wonen in een appartement? Juridisch best complex

Vijftien procent van alle Nederlandse huiseigenaren woont in een appartement. Bent u ook van plan een appartement te kopen? Dan hebben we voor u wat juridische zaken op een rijtje gezet.

1. Wat is gezamenlijk en wat niet?
In een appartementencomplex zijn privé-delen en delen die gezamenlijk zijn. Hoe dit precies is verdeeld, staat op de splitsingstekening. Hierop is de indeling van het gebouw aangegeven. U vindt er de grenzen van uw woning en de gemeenschappelijke gedeelten. Zoals bijvoorbeeld de gangen. De splitsingstekening hoort bij de zogenaamde splitsingsakte.

2. Wat zijn de regels voor u als appartementseigenaar?
De belangrijkste regels staan in de splitsingsakte. Hierin leest u of de Vereniging van Eigenaren (VvE) u toestemming moet geven voor de bewoning van uw appartement. Toch belangrijk om te weten! Maar ook of uw appartement voor air-bnb-doeleinden mag worden gebruikt. Het is belangrijk de splitsingsakte en de splitsingstekening in te zien voor u een appartement koopt. U kunt deze bij de makelaar of de verkoper opvragen.

3. Wat doet de VvE?
De VvE regelt veel in een appartementencomplex. Zo is er het gemeenschappelijke onderhoud van het gebouw, de schoonmaak van de gemeenschappelijke gedeelten en de gezamenlijke opstalverzekering. Zodra u uw appartement koopt, bent u automatisch lid. Het is voor u belangrijk te weten of de VvE wel actief is. U kunt dit navragen bij de makelaar of de verkoper. U kunt bijvoorbeeld vragen naar de laatste vergadering van de VvE en wat er in de notulen staat. Belangrijk, want in de vergadering van de VvE worden besluiten over het gebouw genomen, bijvoorbeeld over het onderhoud.

4. Hoe staat de VvE er financieel voor?
Elk jaar worden er door de VvE jaarstukken gemaakt. U kunt deze bij de verkoper inzien. Uit die stukken blijkt hoe het met de financiële situatie van de VvE zit: of er geld is geleend en hoeveel er in het reservefonds zit. Elke VvE moet zo'n reservefonds hebben. Dit is een potje voor het groot onderhoud. Hoewel wettelijk is voorgeschreven hoeveel er in het reservefonds moet zitten, houden sommige VvE's zich daar niet aan. Het is goed om dit na te kijken. Als u uw appartement koopt, is bij de koop ook een percentage van het geld uit het reservefonds inbegrepen. Daarover hoeft u geen 2% overdrachtsbelasting te betalen. Overigens heeft u voor dat deel van de koopprijs ook geen aftrek voor de hypotheekrente. In plaats daarvan betaalt u over dat deel elk jaar inkomstenbelasting in box 3.

5. Servicekosten, zegen of molensteen?
Kijk ook vooraf of u als appartementseigenaar aan de VvE servicekosten moet betalen. Deze kunnen flink oplopen. Uit de servicekosten betaalt de VvE de jaarlijkse kosten zoals de opstalverzekering, de schoonmaak en verlichting van de gemeenschappelijke ruimten. Maar ook wordt vanuit de servicekosten het reservefonds gevuld. Vaak is het best moeilijk om te doorgronden hoe het juridisch en financieel precies zit met een appartement dat u wilt kopen. Daarom is het altijd goed om even contact op te nemen met uw notaris. Wij helpen u graag antwoorden te vinden op uw vragen die bij de aankoop van een appartement horen. Westvest Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Bel op (015) 219 19 99 of mail naar info@westvest-notarissen.nl.