Julia Nauhaus, Heidemaria Gürer, Janelle Moerman en burgemeester Marja van Bijsterveldt bij het Delftse familieportret (Foto: Evert Elzinga)
Julia Nauhaus, Heidemaria Gürer, Janelle Moerman en burgemeester Marja van Bijsterveldt bij het Delftse familieportret (Foto: Evert Elzinga) Foto: evert elzinga

Museum Prinsenhof onthult schilderij De Hooch

DELFT - Vanaf deze week is in Museum Prinsenhof Delft het schilderij Portret van een Delftse familie (circa 1657-1660) van Pieter de Hooch te zien.

Dit schilderij uit de Gema¨ldegalerie der Akademie der bildenden Künsten Wien (Oostenrijk) is een opmaat naar de belangrijke overzichtstentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer. Het is een van de topstukken in deze tentoonstelling.

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: "We zijn ontzettend trots en dankbaar dat we dit prachtige familieportret van de Delftse meester Pieter de Hooch al aan ons publiek kunnen tonen. Kom alvast kijken in Museum Prinsenhof Delft en proef de Gouden Eeuw in onze prachtige binnenstad!' Het doek werd in bijzijn van de directeur van de Oostenrijkse Akademie, Julia Nauhaus, en de ambassadrice van Oostenrijk, Heidemaria Gürer, onthuld. In hun speeches benadrukten beiden dat ze 'blij waren met de samenwerking' en dat ze 'ook in de toekomst graag kunst willen blijven uitwisselen'. Volgens de ambassadrice was het doek ' terug bij de bron'. Burgemeester Marja van Bijsterveldt was vervuld van trots: "Delft is nu niet alleen de stad van Vermeer, maar ook die van De Hooch."

Sleutelstuk
Dit 17e-eeuwse sleutelstuk is een van de weinige familieportretten van Pieter de Hooch. Het enige familieportret dat in Delft kan worden gesitueerd is al meer dan 70 jaar niet meer in Nederland te zien geweest. De afgelopen maanden is het door een restaurator van het Rijksmuseum onderzocht als onderdeel van het uitgebreide onderzoek naar de schildertechniek van de 17e-eeuwse Delftse meester in het kader van de tentoonstelling.

Kunstraadsel
Ondanks suggesties van meerdere onderzoekers, is het nog steeds onduidelijk welke familie op dit portret is afgebeeld. In de aanloop naar de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft wordt door diverse onderzoekers een poging gedaan tot het oplossen van dit 'kunstraadsel'. De uitkomsten van deze speurtocht en het materiaaltechnisch onderzoek naar dit schilderij worden vanaf 11 oktober 2019 gepresenteerd in de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft en de begeleidende catalogus.

In 2017 ontving Museum Prinsenhof Delft de Turing Toekenning I, de prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum voor de periode 2019-2020. De Turing Foundation is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling. De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, Fonds 21, Rabobank en DSM.

Van 11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020 is in Museum Prinsenhof Delft de eerste overzichtstentoonstelling van de beroemde 17e-eeuwse schilder Pieter de Hooch (1629 - na 1684) in Nederland te zien. Met Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch gerekend tot de belangrijkste Delftse meesters uit de Nederlandse Gouden Eeuw. In de periode dat De Hooch in Delft werkt, tussen 1652 en 1661, maakt hij zijn mooiste schilderijen. Museum Prinsenhof Delft haalt deze Delftse meesterstukken na een afwezigheid van bijna vier eeuwen terug naar de stad waar zij zijn gemaakt. De bruiklenen zijn afkomstig van grote internationale collecties vanuit de hele wereld. De tentoonstelling omvat 35 schilderijen, waaronder 28 werken van De Hooch.