Stadsgesprek over leefbaarheid in Delftse wijken

DELFT - Hoe staat het met de leefbaarheid in de wijken? Daar kan op woensdag 30 januari over gediscussieerd worden tijdens een nieuw Stadsgesprek in het Prinsenkwartier.

In Delft wonen ongeveer 100.000 mensen, die samen één stad vormen. Het liefst een verbonden stad, zoals onze burgemeester dat in haar portefeuille heeft staan. Is Delft een verbonden stad? Kennen de mensen in één wijk elkaar, weten ze wat er in hun wijk speelt? Bij de voorbereidende gesprekken kwamen verrassende uitkomsten naar voren. Men kent vaak maar een beperkt gedeelte van de stad. Er hebben gesprekken plaats gevonden met bewoners van de wijken Poptahof, Wippolder en de Buitenhof. Steeds werden twee vragen gesteld: Wat gaat er goed in de wijk en wat kan er beter? Een belangrijk overkoepelend thema in die gesprekken was de leefbaarheid van de wijk. Die leefbaarheid blijkt regelmatig onder druk te staan:
• In buurten met veel sociale woningbouw wonen vaak veel kwetsbare mensen bij elkaar : GGZ-cliënten, statushouders, alleenstaande ouders met weinig inkomen etc. Dat kan voor onrust zorgen. In buurten met veel studentenwoningen, is het verschil in dag-/nachtritme met reguliere bewoners groot, met overlast tot gevolg.
• Handhaving/politietoezicht. Politie kun je bellen, maar hoe kun je handhaving bereiken? Er bestaat veel onduidelijkheid over wie waar verantwoordelijk voor is.
• Communicatie met woningcorporaties, gemeente etc. is een aandachtspunt: mensen hebben vaak geen idee hoe ze zaken moeten agenderen.
Gelukkig gaat er ook veel goed, er zijn mooie voorbeelden van hoe burgers met elkaar het leven in de buurt versterken en kleur geven. In dit stadsgesprek kan men met elkaar de dialoog aangaan. Hoe kunnen de bewoners van Delft samen zorgen voor prettige, leefbare wijken? Hoe vinden ze elkaar? TOPdelft nodigt gewone Delftenaren, buurtverbinders, woningcorporaties, bestuurders en iedere andere belangstellende uit om mee te praten. Woensdag 30 januari, aanvang: 20.00 uur. Locatie: Prinsenkwartier, St. Agathaplein 4. Entree: gratis.