Leerlingen kunnen zich bij Bouwmensen uitleven in de grote hal
Leerlingen kunnen zich bij Bouwmensen uitleven in de grote hal Foto:

Open Dag bij Bouwmensen

DELFT – Wie interesse heeft in een beroep in de bouw, zit gebeiteld. De economie draait goed en dat is te merken in de hele bouwsector. Aannemers zitten vaak verlegen om personeel. Dat weet ook Wim Schouten, hij is directeur van Bouwmensen Delft.

Bouwmensen is een opleidingsbedrijf voor de bouw met de nadruk op de praktijk. Leerlingen gaan één dag per week naar school en werken vier dagen per week bij een bedrijf in de regio (Delft, Westland, Oostland). "Er is heel veel werkgelegenheid", vertelt Schouten. "De toekomstmogelijkheden zijn zeer rooskleurig en het salaris van een 'bouwmens' doet niet onder voor dat van iemand met een kantoorbaan."
Bouwmensen is in 1985 opgericht door de gezamenlijke aannemers in de regio. Het heette toen overigens nog SSPB en was gevestigd in een grote loods aan de Fabrieksstraat. De organisatie sloot zich een paar jaar geleden aan bij de landelijke Bouwmensen-organisatie die inmiddels meer dan dertig vestigingen door heel Nederland kent.
De primaire doelgroep zijn jongeren van 16+ met een diploma VMBO (of HAVO 3) op zak. Maar ook zij-instromers zijn welkom. De basisopleiding (basisvaardigheden plus een werkplek in de praktijk) duurt twee jaar en leidt op tot timmerman of metselaar niveau 2. Daarna is er desgewenst nog een vervolg van twee jaar dat opleidt tot niveau 3. Er is een innige samenwerking met Mondriaan dat de theorielessen voor zijn rekening neemt.

Bouwmensen Delft houdt binnenkort een Open Dag. Op woensdag 6 februari is iedere geïnteresseerde, niet alleen potentiële leerlingen maar ook familie, vrienden, bekenden en andere belangstellenden, welkom om een kijkje te nemen 'in de keuken'. Van 14.00 uur tot 20.00 uur staan de deuren open aan de Rijnweg 10 in Delft.