De 'guerilla-actie' kon ternauwernood worden afgeblazen. De bomenkap bij de Roode Leeuwpoort blijft de gemoederen bezighouden
De 'guerilla-actie' kon ternauwernood worden afgeblazen. De bomenkap bij de Roode Leeuwpoort blijft de gemoederen bezighouden Foto: 5

Soap rond bomenkap Oude Delft duurt voort

DELFT - De 'bomenkwestie' in de binnenstad -ter hoogte van de Bagijnestraat en de Oude Delft- bereikte laatst een nieuw, dramatisch dieptepunt.

Door Ruud Stift

Arjan Hebly, bewoner Bagijnestraat:
"Verleden week, op weg naar mijn werk, stuitte ik op een grote bestelbus van een hoveniersbedrijf. Toen ik de mannen vroeg wat ze kwamen doen, was het antwoord: 'Bomen rooien. De vergunning daarvoor is verleend. Daar staat de eigenaar, vraag het hem maar'. De dag ervoor hadden we, de 39 leden van de Vereniging tot behoud van het leefklimaat Roode Leeuwpoort, het beroepsschrift op de bus gedaan naar de rechtbank. Een voorlopig sluitstuk in een slepende affaire rond de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen in één van de mooiste historische tuinen van Delft, waarvoor onder meer twee kerngezonde lindebomen moeten sneuvelen. De eigenaar van het perceel verkoos echter de lopende bodemprocedure niet af te wachten. Er staan zes bomen op de nominatie om 'neergehaald' te worden. De hoveniers klommen juist in de twee lindebomen waarvan de kap wordt aangevochten. De bomen waren al deels gekortwiekt. Na snel contact met gemeente, politie en de andere verenigingsleden weten we de 'guerilla-actie' een halt toe te roepen. De inderhaast opgetrommelde ambtenaar van de gemeente bevestigt dat de kap moet stoppen. Er moet eerst gewacht worden op de gerechtelijke uitspraak n.a.v. een door ons aangevraagde voorlopige voorziening."

Donderdag jongstleden was de zitting hierover in Den Haag.
Arjan Hebly: "We troffen een vriendelijke en zeer kundige rechter, die dingen snel doorzag. Zijn hart ging uit naar de optie vier parkeerplaatsen, waarbij de twee linden behouden blijven. Bij vijf plekken moeten de linden sneuvelen. Maar, zo benadrukte hij: 'Het gaat om de juridische realiteit', iets wat wij als belangenvereniging terdege beseffen. De uitspraak volgt maandag 28 januari, tot die tijd mag er niet gekapt worden. De schriftelijke motivatie volgt later.
De vertegenwoordiger van de gemeente, de heer De Lange, was erg op de hand van de ontwikkelaar, de heer Darell Meertins. Hij leek wel diens spreekbuis, zeer laakbaar. Tijdens de zitting werden twee belangrijke nieuwe stukken ingevoerd door én de gemeente én de ontwikkelaar, iets dat eigenlijk niet mag: de bewuste inrichtingstekening met vijf parkeerplaatsen (een oud voorstel van het bureau van Jos van de Lindeloof uit Delft) en een rapport van de Bomenwacht, een expertisebureau op bomengebied. Stukken waar qua 'bewijs' nogal wat haken en ogen aan zaten."

Petra van de Ven (voorzitter belangenvereniging):
"We hadden deze week uitdrukkelijk naar het inrichtingsplan gevraagd bij de heer De Lange van de gemeente. Deze zei toen dat die tekening er nog steeds niet was. Ter zitting was hij er ineens wel. Voor de bewoners is het gegoochel met stukken en rapporten bijna niet meer te volgen. De heer Meertins opperde dat hij het landje nodig heeft voor de opslag van materialen en dat hij moet kappen voordat het broedseizoen van de vogels begint. De tuin is groot genoeg. Voor de opslag van materialen zijn heus wel andere plekken te vinden.
Het was tevens nogal schandalig dat de gemeenteambtenaar zich zelfs uitliet over wat een parkeerplaats wel niet kost voor de ontwikkelaar. De gemeente is waarschijnlijk bang voor een claim van de heer Meertins, van 20.000 euro het bedrag dat de heer de Lange zelf noemde wanneer zij, de gemeente, slechts vier parkeerplaatsen zou toestaan in de tuin. Als de ontwikkelaar, de heer Meertins, voor één appartement van de tien afziet van parkeren dan is de hele zaak opgelost. In een vergelijkbaar pand heeft de ontwikkelaar voor ongeveer eenzelfde aantal appartementen afgezien van parkeerplekken. Dat leidde niet tot het afhaken van huurders.
De Oude Delft is een unieke plek. Over de voorgenomen ontwikkeling van een kantoorruimte bovenop parkeerplaatsen, deed de heer Meertins vaag. Ook daarin verdedigde de heer de Lange zijn 'cliënt'. Zo duidelijk, dat iemand van de belangenvereniging de ambtenaar uiteindelijk voor de voeten gooide: "Je lijkt wel getrouwd met die Meertins!" Voor de zitting smoezen met de advocaat van Meertins, terwijl je verkondigt: 'Ik sta er middenin. Ik moet alle belangen afwegen'. Al met al blijft het onbegrijpelijk dat voor slechts één parkeerplaats twee veertig jaar oude linden moeten sneuvelen. Ik kan dat aan niemand in mijn omgeving uitleggen."

Ontwikkelaar Darrel Meertins:
"Er zullen in totaal drie bomen het veld moeten ruimen om de door de gemeente geëiste vijf parkeerplekken (op een totaal van 10 nieuw te realiseren appartementen) te kunnen verwezenlijken. De andere drie, waaronder twee dode bomen, worden gekapt in het kader van de realisatie van het tuinplan. Op basis van verschillende invalshoeken was dit de meest passende oplossing binnen de gestelde eisen. Het bezwaar van de belangenvereniging? Iedereen mag voor zijn of haar belang opkomen, de rechter zal uiteindelijk beslissen. Maar niet getreurd, er komt groen voor terug. De tuinarchitect heeft een plan ingediend. Als de uitspraak negatief uitpakt? Dan bekijk ik de beschikbare mogelijkheden."

Reactie gemeente:
"De voorzieningenrechter heeft nog geen uitspraak gedaan. Wij wachten de uitspraak af en geven geen reactie zolang deze zaak onder de rechter is." (wordt vervolgd)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding