"Dit is een school met een fantastisch onderwijsconcept", aldus interim directeur René van Engelen. Foto:

OBS De Schatkaart heeft vertrouwen in de toekomst

2018 was een turbulent jaar voor kinderen, hun ouders en de docenten van OBS De Schatkaart. Een mogelijke sluiting hing het hele jaar als een dreigende wolk boven de school in de wijk Voordijkshoorn. In december kwam het verlossende woord: de komende jaren wordt gewerkt aan het openhouden van de school.

Door Esdor van Elten

Opluchting alom en reden voor een feestje, dat in februari ook daadwerkelijk plaats gaat vinden, zo verzekert René van Engelen, interim directeur van De Schatkaart. Hij trad na de zomervakantie aan. Op dat moment was al duidelijk dat de school in ieder geval een jaar open zou blijven. Tijd die gebruikt zou worden om te onderzoeken of de school levensvatbaar zou zijn. Eigenlijk waren alle benodigdheden daarvoor al aanwezig, zo ontdekte de nieuwe directeur: "Natuurlijk had de onrust van het voorgaande half jaar een wissel getrokken. Maar toen ik voor de functie gevraagd werd en me ging oriënteren viel het me meteen op: dit is een school met een fantastisch onderwijsconcept. De resultaten zijn enorm hoog. Het zou zonde zijn om deze school te sluiten."

Communicatie
Als dat zo is, waardoor kwam de school dan toch in zulk moeilijk vaarwater? "Er zijn in het verleden dingen geweest waardoor het imago van de school schade leed", legt Van Engelen uit. Dingen die nu niet meer aan de orde zijn, maar imago's helen langzaam. "Daarnaast slaagden we er als school ook niet goed in om ons concept goed voor het voetlicht te brengen en waren we veel te bescheiden over onze resultaten. Het verbeteren van de communicatie was dus één van onze eerste speerpunten. "De kracht van ons onderwijs is juist dat het een goed uitgewerkt concept is, met zichtbaar resultaat." Het onderwijs zoals dat op De Schatkaart gegeven wordt legt grote nadruk op het aanleren en stimuleren van de zelfredzaamheid van de leerlingen: "Ze leren verantwoordelijkheid nemen, voor zichzelf, voor elkaar, maar ook voor hun eigen leerproces. Een ander sterk punt is dat het aanbod is aangepast aan het natuurlijke ritme van het brein. Een doordachte en voorspelbare dagindeling. Ook de kleinschaligheid en het feit dat de leerlingen van groep 1 t/m 8 Engels krijgen zijn sterke punten van de school. En last but not least worden ook de ouders nadrukkelijk betrokken bij de school en het leerproces van de kinderen. "En dat werkt twee kanten op, want naast de inzet van Librijn en de Gemeente Delft is het vooral dankzij inzet en de betrokkenheid van de kinderen, de ouders en het team dat de school open gebleven is", benadrukt Van Engelen.

Schatkaart Academie
De Schatkaart is er nog niet. De komende jaren zal verder moeten worden gewerkt aan wat Van Engelen een 'gezonde school' noemt. Maar het begin is er. De sfeer is goed, de instroom is met 53% gestegen en er wordt geïnvesteerd, zowel in kleine dingen als stoelen en rapportomslagen, als in grote zaken als personeel en nieuwe initiatieven zoals de Schatkaart Academie; gratis avonden waarbij ouders, leerkrachten, medewerkers van de kinderopvang, opa's en oma's, buren en andere geïnteresseerden onder leiding van deskundigen allerlei onderwerpen bespreken, zoals hoogbegaafdheid, het belang van voorlezen, jongensgedrag of Breindidactiek voor kinderen. Meer info: www.deschatkaartdelft.nl/schatkaartacademie. Aanmelden: directie@deschatkaartdelft.nl.