Liefhebber Martijn Leonard traint niet alleen bij SC Heerenveen en FFC Moskou, maar ook bij zijn eigen voetbalacademie op de velden van Concordia. (foto: Roel van Dorsten)
Liefhebber Martijn Leonard traint niet alleen bij SC Heerenveen en FFC Moskou, maar ook bij zijn eigen voetbalacademie op de velden van Concordia. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Martijn Leonard verovert de wereld met Flow

DELFT - Martijn Leonard stopte eind vorig seizoen als trainer van Concordia om zich op zijn bedrijf Next Talent te richten. Hij is inmiddels een half jaar verder en wij zochten hem op.

Door Alphons de Wit jr.

Leonard speelde als junior bij Vitesse Delft, DHC, Feyenoord, ADO Den Haag en keerde vanwege zijn vele blessures terug bij Vitesse Delft, waar hij vijf seizoenen in de eerste en hoofdklasse speelde. "Bij ADO kwakkelde ik met blessures, waardoor een echte doorbraak uitbleef. Op mijn 18e was ik al begonnen als trainer. Na vijf seizoenen bij Vitesse Delft besloot ik me volledig toe te leggen op het trainerschap. Daar kreeg ik aardig wat commentaar op, want voetballen op dat niveau kun je uiterlijk tot je een jaar of vijfendertig bent, terwijl je altijd nog trainer kunt worden, toch? Ik haalde echter meer plezier uit het training geven dan uit het zelf spelen, dus besloot ik me daarop te richten."
Acht jaar geleden leidde dat tot de oprichting van voetbalacademie Next Football, samen met Hans Schilperoort. "Op 8 februari beginnen we alweer aan onze zestiende cursus. We zijn begonnen met de Wiel Coerver-methodiek. Dus voornamelijk met kappen en draaien, maar gedurende de tijd zijn daar alleen maar dingen aan toegevoegd. Denk daarbij aan combinaties van technieken en coördinatie, traptechniek, één-tegen-één duel met de keeper, omhalen, slidings en kijkgedrag. Daarbij houden we ook rekening met sensitieve fases. Uit onderzoek is gebleken dat je tijdens bepaalde levensfases bepaalde zaken eerder oppikt. Daar houden we allemaal rekening mee, iedere training is op de persoon aangepast."

Trainers coachen
Daarnaast is bij Next Football geen training hetzelfde. "Want we blijven zowel de oefenstof als onszelf ontwikkelen. Het mooie is dat de cursisten zelf ook vaak versteld staan van waartoe ze in staat zijn. We hebben als regel dat je nooit 'Dat kan ik niet' mag zeggen, maar wel 'dat kan ik nóg niet', want in de praktijk blijkt dat het uiteindelijk wel lukt. Dit maakt dat de cursisten meer zelfvertrouwen krijgen en ook dat ze elkaar gedurende de cursus corrigeren als iemand wèl zegt dat hij iets niet kan. Het mooie is dat we ook een goed voorbeeld hebben. Zo heeft Victoria Pelova, inmiddels international bij de dames, een aantal van onze cursussen doorlopen."
Leonards bezigheden stoppen niet bij zijn voetbalschool. "De methodiek is veel breder toepasbaar dan alleen op het voetbal. "Het mentale aspect is minstens even belangrijk. Zo kun je als voetballer tijdens een wedstrijd door afleiding de focus kwijtraken en verkeerde gedachten hebben. Dit heeft een voetballer niet door, terwijl als dit bij een bergbeklimmer gebeurt, dit catastrofale gevolgen kan hebben. Daarom laten we bijvoorbeeld voetballers over een evenwichtsbalk lopen en leiden we ze af. Dat gaat een aantal keer mis, maar na een paar keer vallen weten ze zich wel te focussen. Dit doe ik nu één dag in de week in Heerenveen, waar ik de onder -19 en onder -23 train. Dit onderdeel doe ik nu één dag in de week als ECO-coach bij onder andere spelers van SC Heerenveen. In een sporthal waar ook andere topsporters, zoals bijvoorbeeld Epke Zonderland en Sanne Wevers aanwezig zijn. Doordat veel sporters uit verschillende disciplines deelnemen, kunnen zij vooral ook van elkaar leren en elkaar inspireren."

FFC Moskou
Ook dit is nog niet alles. "Sinds afgelopen zomer train ik de trainers en spelers van een nieuwe Russische club, FFC Moskou. Het is mijn taak om een rode draad te ontwikkelen in de manier van trainen en spelen bij alle jeugdteams. Ik ga daar altijd met heel veel plezier heen, want spelers en trainers zijn erg leergierig. Afgelopen zomer tijdens het WK stonden Ruud Gullit en Diego Maradona ineens bij me op het veld om een kijkje te nemen."
Leonards unieke aanpak trekt de aandacht in de volledige sportwereld. "Ik maak sinds een jaar onderdeel uit van The Flow Centre. Een organisatie die in Australië gevestigd. Wereldleider is op het gebied van flow, de staat waarin je optimaal presteert en je het beste voelt. Voor mij het mooiste wat er is, hierin geef ik trainingen en coaching. Eind vorig jaar ben ik hierover geïnterviewd door de Belgische VI, waarna ik door verschillende partijen ben benaderd. De opvallendste daarbij zijn de bondscoach van een Belgisch jeugdteam en de assistent van Louis van Gaal bij Manchester United. Het mooie is dat het op alle vlakken toepasbaar. Het is prachtig om te zien hoe mensen zich ontwikkelen, als sporter, maar ook als persoon. Dat kan op ieder niveau." Leonard mist het trainerschap bij een amateurclub nog niet. "Er komen zoveel dingen op me af, dat ik niet weet waar ik de tijd vandaan zou moeten halen."