Het prototype circulaire keuken die de komende jaren op bestendigheid zal worden getest
Het prototype circulaire keuken die de komende jaren op bestendigheid zal worden getest Foto:

TU Delft ontwerpt milieuvriendelijke keuken

DELFT - De TU Delft heeft een prototype van een 'circulaire keuken' ontwikkeld, een keuken die veel minder milieubelasting geeft.

"Deze keuken kan bijna oneindig worden vernieuwd", licht hoogleraar Vincent Gruis van de faculteit Bouwkunde toe. "De keuken kan continu worden aangepast aan veranderende wensen. Een keuken voor het leven, met minder afval en veel minder milieubelasting."
De keuken bestaat uit makkelijk aanpasbare modules van hoogwaardig, milieuvriendelijk materiaal. Er zijn eenvoudig varianten te maken, afgestemd op individuele voorkeuren. De eerste aanschaf van de keuken is duurder, maar door de lange levensduur is de keuken op termijn even duur, terwijl de milieubelasting veel lager ligt. Voor de ontwikkeling van het prototype hebben wetenschappers en marktpartijen de handen ineengeslagen. De TU Delft en het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions hebben de afgelopen twee jaar samengewerkt met Bribus Keukens, diverse woningverhuurders, ATAG en de Dirkzwager Groep. De ontwerpers van de circulaire keuken richtten zich op een keuken voor de huurmarkt, interessant voor woningcorporaties. De eigenaar van het vastgoed wordt via een service- en terugnamegarantie volledig 'ontzorgd'. "Dit prototype toont aan dat een circulaire keuken mogelijk is, over een jaar of drie klaar voor de markt", zegt Bas Jansen, die als promovendus aan het project werkt. De volgende stap is circulaire apparatuur. "Het grootste potentiƫle obstakel is niet de techniek, maar de financiering van de keuken", vult Gruis aan. "De initiƫle kosten zijn hoger. Dat zou een bezwaar kunnen zijn voor woningcorporaties.' Het prototype blijft de komende jaren staan bij de faculteit Bouwkunde en zal daar worden gebruikt door studenten en personeel. De keuken wordt verder ontwikkeld met Europese subsidie van EIT Climate-KIC.