Supporters gezocht!

DELFT - De Delftse website www.achterdegevelsvandelft.nl dingt mee naar de landelijke prijs voor historische websites. Tot 31 januari kan iedereen voor de publieksprijs 2019 zijn stem uitbrengen op www.geschiedenisonlineprijs.nl. Op donderdag 7 februari is de prijsuitreiking in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, initiatiefnemer van de prijs.

De website Achterdegevels bestaat ruim tien jaar en bevat inmiddels 165 rijk geïllustreerde verhalen over Delftse huizen en hun bewoners. Daarmee geeft de site een zeer levendig inkijkje in de Delftse geschiedenis. Ze telt de laatste jaren een groeiend aantal bezoekers, ook ver buiten de stadsgrenzen.

Grachtenpanden
Je vindt er verhalen over grachtenpanden van burgemeestersgeslachten met al hun familieperikelen, tochtige arbeiderswoningen met tonnetjes-wc's en cholera-slachtoffers, voormalige stadsboerderijen, lijken in huis en malverserende kooplieden, vaak vanaf de grote stadsbrand van 1536 tot heden.

Werkgroep
Alle verhalen zijn gebaseerd op zorgvuldig archiefonderzoek. Sinds een jaar is de werkgroep die de site samenstelt, aangesloten bij de historische vereniging Delfia Batavorum. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Kees van der Wiel, bereikbaar via keesvdrwiel@gmail.com
De heer Van der Wiel is historicus en publicist en initiatiefnemer en begeleider van het huizenonderzoek.

Knotters gezocht!

Kom knotten bij Arie! Goed voor je lijf, je leden en het landschap. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) organiseert op zaterdag 26 januari en zaterdag 9 februari een knotdag op het land van Arie van den Berg langs de Ackerdijkseweg. Belangstellenden worden uitgenodigd om 10.00 uur te verzamelen op de hoek Ackerdijkseweg / Rijksstraatweg in Delft. De bomen staan daar circa 100 meter vandaan.

Stevige schoenen
Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen onder begeleiding van een ouder meedoen. Er wordt geknot tot circa 12.30 uur. Bij regen gaat het niet door
Gereedschap, koffie, thee en koeken zijn aanwezig. Het is raadzaam stevige schoenen en nauwsluitende kleding te dragen.

Vraag een locatiebeschrijving aan bij: Geert van Poelgeest, 06-33001742, afdelingDelfland@knnv.nl

Onderhoud
Sinds enige tijd heeft Arie land langs deze weg gekocht, de weg grenzend aan dit land hoorde er ook bij, dus heeft het onderhoud van de wilgen. Langs de weg staan 49 knotwilgen, die variëren van dun tot dikker. De weg heeft een landelijke sfeer en ligt nog net in Delft, naast het weiland liggen de Ackerdijkse Plassen. In het weiland zijn de kreekruggen heel goed te zien.

Arie beheert zijn landerijen op een biologische manier, zie ook de site www.hoeveackerdijk.nl