Wonen en werken aan de Schie, wie wil dat nou niet?
Wonen en werken aan de Schie, wie wil dat nou niet? Foto: willem de bie

Kijk op Delft: wonen en werken aan de Schie

DELFT - Wonen en werken aan de Schie, het is waarschijnlijk een droom van veel Delftenaren. De foto geeft een mooi beeld van de diversiteit van de stad: prominent het water met de fiets/loop-verbinding van de Abtswoudseweg richting de Rotterdamseweg. Een enorm druk gebruikte route van en naar de TU-gebouwen. Aan de westkant de huizen en bedrijven van 'Leeuwenstein' met bedrijven als Basic-Fit en KwikFit. Aan de overkant van het water is het fraai wonen rondom het water van de Lausbergstraat en de van Barenstraat, een plek waar je zelfs je eigen bootje aan de kade kan hebben liggen. Meer naar rechts, aan de Rotterdamseweg, veel nieuwbouw rondom de fraaie oude panden van de Porceleyne Fles. Zoals de vrij recente nieuwbouw van de Haagse Hogeschool waar je op HBO-niveau technisch onderwijs kunt krijgen.
Daarachter de gebouwen van Industriële Vormgeving en de Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Hier en daar verscholen tussen het groen zien we nog de woonhuizen aan de Rotterdamseweg, de Prins Bernhardlaan en de Julianalaan. De Rotterdamseweg was ooit, vanaf de Rotterdampoortbrug, de weg – inderdaad – naar Rotterdam met een paar rijtjeshuizen en hier en daar in de polder wat bedrijven. Want bedrijven wilde men vooral buiten de stad. Zoals de Lijm- en Gelatinefabriek en de Porceleyne Fles, nu vooral bekend als Royal Delft. Met het groeien van de stad komen er steeds meer woningen bij en wordt er stedenbouwkundig steeds meer gewerkt met het integreren van wonen, werken en recreëren. In dit deel van de stad, met veel sport en cultuur binnen handbereik is dat zeker het geval. Zoals voor de bewoners van de huizen links, aan het Koningsveld, Aleid van Malsenlaan, het Proosdijpad en meer van dit soort redelijk nieuwe straatnamen.
Een van de mooiere ontwerpen is ongetwijfeld de brug over de Schie: zeker vanuit de lucht is het toch net een rank schip wat daar midden in het water ligt. (tekst & foto: Willem de Bie)