Steeds meer nieuwbouw in plaats van weilanden. (Foto: Erik van 't Woud / Hollandse Hoogte)
Steeds meer nieuwbouw in plaats van weilanden. (Foto: Erik van 't Woud / Hollandse Hoogte) Foto: Erik van 't Woud

Vul de Nationale Landschap Enquête in!

DELFT - De open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte.

Natuurmonumenten maakt zich zorgen en vraagt alle Nederlanders zich middels de Nationale Landschap Enquête uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet. Iedereen die zich betrokken voelt bij natuur en landschap kan de enquête nog tot 9 januari invullen.

In het drukbevolkte Zuid-Holland zijn open, groene gebieden zoals Midden-Delfland en het Groene Hart van groot belang. Midden-Delfland heeft zelfs de status Bijzonder Provinciaal Landschap. Opgaven als energietransitie, woningbouw en bereikbaarheid vragen allen om ruimte. Tegelijkertijd wordt de Blankenburgtunnel dwars door het gebied aangelegd.
"Ons landschap staat op het spel," zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. "Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur. Slechts 13 procent van ons landoppervlak is beschermde natuur, laat dat ook écht natuur blijven. Verander haar niet in een energiefabriek," stelt Van den Tweel.
Onze landbouw is gericht op economische topprestaties. Alle landbouwgrond verandert in gebieden waar maar één plantensoort op groeit: eiwitrijk gras voor de koeien. Meer productie, maar ook meer vogels op de 'bedreigde soorten'-lijst: de grutto, de tureluur, wulp, patrijs, veldleeuwerik en boerenzwaluw. Waarom niet meer natuurinclusieve landbouw?
Om aan de vraag van woningen te voldoen is nog zo'n 15.000 hectare open ruimte nodig. Welke open ruimte offeren we op? Wie beslist hierover?
De enquête kan worden ingevuld via: www.natuurmonumenten.nl/landschap. Kinderen kunnen meedoen via www.oerrr.nl/onderzoek.