Kees Romijn heeft sleutels te kust en te keur in huis (Foto: Koos Bommelé)
Kees Romijn heeft sleutels te kust en te keur in huis (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Romijn IJzerwaren: de sleutelspecialist!

DELFT - Voor sleutels bent u bij Romijn IJzerwaren, aan de Papsouwselaan 121, al ruim 121 jaar aan het juiste adres.

Rond 1820 startte de firma Leeuwenberg een ijzerhandel in Delft, deze winkel werd in 1897 overgenomen door Herman Romijn. In 1844, ongeveer 25 jaar nadat Leeuwenberg begonnen was met de in en verkoop van ijzerwaren, vroeg de Amerikaanse uitvinder Linus Yale het eerste patent aan op de profielcilinder. De profielcilinder bestond, en bestaat nog steeds, uit een kern met een gat waar in een sleutel met een speciaal profiel gestoken kan worden. De tandjes in de sleutel drukken stiften omhoog waardoor de sleutel gedraaid en het slot geopend kan worden.
Deze profielcilinder was een enorme technische verbetering ten opzichte van de tot dan toe gangbare klaviersloten. Het werd veel eenvoudiger de sleutel van een slot te veranderen en het aantal mogelijke sleutels nam door de invoering van de profielcilinder enorm toe. Ook het kopiëren van sleutels ging met de invoering van profielcilinder een stuk sneller.
Voor het bijmaken van sleutels heeft Romijn IJzerwaren meer dan tweeduizend verschillende sleutels in voorraad.

Autosleutels
Autosleutels werden vanaf de jaren '90 van de vorige eeuw voorzien van een chip. Deze chip zit in de kop van de autosleutel verstopt. De chip maakt contact met de boordcomputer van de auto, klopt de informatie op de chip, dan start de auto, anders niet. Bij Romijn kan van veel automerken de informatie van de chip in de sleutel uitgelezen en gekopieerd worden.
De codes van de meest geavanceerde sleutels kunnen met een speciale supercomputer in een minuut of 10 gekraakt worden. Het bijmaken van een autosleutel bij Romijn is over het algemeen veel voordeliger dan bij een dealer.