Vroeg op de avond dansen is voor veel 25 plussers een uitkomst. De Microclub voorziet in deze wens.
Vroeg op de avond dansen is voor veel 25 plussers een uitkomst. De Microclub voorziet in deze wens. Foto: STECK / De Microclub

Vroeger stappen met De Microclub

DELFT - Microclub, een vorm van uitgaan waarbij je tussen 20:00 en 00:00 kan dansen, wint aan populariteit. Ook in Delft. Na een eerste succesvolle editie in STECK afgelopen september is het muziekcafé in februari opnieuw de plek waar je vroeg op de avond al lekker uit je dak kunt gaan.

Door Lucinda Sterk

De Microclub is ontstaan uit de wens van 25/30-plussers die vroeger van stappen van hielden, maar nu moeite hebben met de late tijden. Een echt club begint pas om 01.00 uur en dat is lastig te combineren met een fulltime baan en kinderen. "Microclub is een 'vroeg op de avondclub' waar je in kan duiken direct na een etentje of na een borrel. Je gaat om 20.00 uur de dansvloer weer op en dan middernacht naar huis", vertelt Daan van de Putte, programmeur bij STECK.

Middernacht
Van de Putte is enthousiast over het concept. Oprichter van De Microclub Melvin Bruhn legt uit waar het idee vandaag komt: "Ik kwam steeds vaker in de situatie waarbij ik met vrienden op vrijdagavond na een etentje door de stad liep en we elkaar aankeken met een blik van 'wat nu'? In de meeste steden kan je rond 20.00 uur prima ergens gaan eten, de kroeg in duiken of naar een concert / film gaan, maar dansen zit er niet in. Dan is het toch wachten tot middernacht of later.
Zeker eind twintigers, dertigers en veertigers hebben vaak geen zin meer om tot zo laat te wachten. Toen besefte ik me hoe geweldig het zou zijn als er een clubavond is die vroeg begint en een beetje bijtijds eindigt, zodat je ook nog wat aan de rest van je weekend hebt."

Dansaanbod
De mogelijkheid om vroeg te dansen was er nog niet in Delft. Sowieso is het dansaanbod in Delft erg karig, beaamt Daan. "Je hebt de incidentele festivals bij Lijm en Cultuur, de dansavonden bij het Flora Theater en de Ciccionina. Maar dat begint later op de avond. In andere steden zie je dat uitgaansinitiatieven worden omarmd als kans voor de stad, bijvoorbeeld in Rotterdam. Hier in Delft wordt het toch nog veel benaderd vanuit de overlast. Dat is jammer."

De eerste editie van microclubbing bracht een gevarieerd publiek op de been. "We hadden mensen die voor het eerst kennismaakten met STECK, mensen die het concept microclubbing hebben omarmd en alle edities aflopen maar we hadden ook mensen die speciaal voor de lokale DJ kwamen", vertelt Van de Putte. "Waar mensen wel nog aan moeten wennen is dat de DJ zijn eigen set draait. House en geen commerciële plaatjes. Daar moet je van houden."

Toekomst
Naast Delft strijkt De Microclub ook neer in grote podia in Maastricht, Groningen, Tilburg en Amsterdam. Het concept krijgt steeds meer voet aan de grond. Ook STECK ziet toekomst voor het 'vroeg op de avond clubben.' Het is een gat in de markt voor Delftenaren van 25+ die willen dansen, het liefst in hun eigen stad. "We willen minstens twee tot drie keer per jaar een microclub houden. "De reacties op de eerste editie waren positief", zegt Van de Putte. "Dit is echt iets voor mij, hoorden we veel terug van de bezoekers."

Tickets voor De Microclub van 2 februari zijn verkrijgbaar via de Facebookpagina van STECK en kosten 12 euro per stuk. Op de avond zelf krijgen de eerste vijftig dansers een speciaal drankje van het huis. Let op: leeftijd van deze avond is 25+.