Barbara van Gelder wil dolgraag de schoonheid van Delft laten zien. (Foto: Koos Bommelé)
Barbara van Gelder wil dolgraag de schoonheid van Delft laten zien. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

"Delft heeft
ongelooflijk veel te bieden"

Barbara van Gelder kwam op haar achttiende naar Delft, werd verliefd in en verliefd óp de Prinsenstad: "Ik word blij van Delft."

Wat Delft dan zo bijzonder maakt? "Ik roep altijd: historie en hysterie, als het om mijn atelier Something Extra gaat, maar eigenlijk geldt dat ook voor Delft. Ik hou van haar rijke geschiedenis, maar ook van het drukke leven van alledag: de winkels, de studenten, de toeristen... Delft is een overzichtelijk stadje, maar bepaald niet gezapig."

Hysterische historie
Op de kop af tien jaar geleden drong het na terugkomst van een vakantie tot Barbara door: "wat is het toch mooi waar ik woon". Sindsdien begon zij kostuums te verzamelen en projecten te organiseren die te maken hadden met Delft en haar geschiedenis: "Maar dan wel met een knipoog." Wat met een Delftsblauwe creatie begon groeide uit tot een 'royaal' Atelier Something Extra, vol met wonderbaarlijke materialen. De laatste vijf jaar gevestigd aan de Oude Langedijk. Een betekenisvolle plek, want het is de geboortegrond van Hugo de Groot. In haar atelier ontvangt ze naast opdrachtgevers ook tal van groepen groepen en toeristen voor een bijzondere bijeenkomst met een fotoshoot, kostuums en entertainment rondom o.a. Holland (Delfts Blauw) en de Gouden Eeuw. Barbara organiseert ook verrassende projecten die feestjes, beurzen, symposia en tal van andere bijeenkomsten iets bijzonders meegeven. "Ik sta net zo lief in een kindercrèche als in het Mauritshuis", vertelt Barbara. "Mijn doel is hetzelfde: een beetje plezier brengen. Er mag meer gelachen worden." En daarbij is er haast altijd wel een speciale 'twist' waardoor verwachtingspatronen geschud worden en mensen aan het denken gezet: "Ik speel graag met het onverwachte. Dat is ook wat de naam van mijn atelier oproept: wat is het 'iets' en wat is 'extra'?" Steeds weer zoekt ze de samenwerking met specialisten, talenten en vrijwilligers: "Ik ben hartstochtelijk verzamelaar van mensen, middelen en materialen."

Schoonheid
In de afgelopen jaren zette Barbara zich ook met passie in voor Delft. Zo organiseert zij de Levende Etalagedag, en organiseert zij nu onder andere activiteiten voor het jaar van de Gouden Eeuw in 2019 waaronder de Levende Geschiedenisdag. "Ik wil zo graag de schoonheid van Delft laten zien." Daarmee is zij, tegen wil en dank, een bekende Delftenaar geworden: "Ik ben zichtbaar, maar altijd 'in dienst van'. " Haar droomopdracht zou zijn als ze zou mogen regelen dat er altijd historische personages de bezoekers welkom heten op de Markt. "Delft heeft zoveel te bieden. Niet alleen haar rijke historie, maar ook haar prachtige binnenstad en het gevarieerde winkelaanbod. Delft zit vol gepassioneerde mensen. Dat wil ik graag laten zien!"