Afbeelding
Foto: PR

Museum Paul Tetar van Elven:
'Op bezoek bij een kunstenaar'

Het huis van Paul Tetar van Elven (1823–1896) aan de Koornmarkt 67 mag met recht een 'parel aan de gracht' genoemd worden.

Van Elven was kunstenaar, kopiist en docent aan wat nu de TU Delft is. Daarnaast was hij een enthousiast verzamelaar van porselein en aardewerk, waardoor zijn huis een waar museum werd. Bij zijn dood in 1896 bepaalde hij per testament dat zijn woonhuis in Delft na zijn dood voor het publiek moest worden opengesteld. Een wens die pas dertig jaar later gerealiseerd werd. In de jaren '30 werd het pand flink aangepast en ook daarna vonden er aanpassingen plaats.

Weelderig interieur
Anno 2018 ademt het weelderige interieur nog steeds de authentieke sfeer uit de tijd van de kunstenaar zelf. De voorkamer, de salon en de eetkamer op de begane grond zijn ingericht zoals in de tijd van Paul en en zijn vrouw Louise. Op de eerste verdieping bevinden zich het gereconstrueerde atelier van Paul Tetar, de bibliotheek en de tentoonstellingsruimte. Op de zolder is de verzameling porselein en keramiek van de verzamelaar te zien. Museum Paul Tetar van Elven organiseert regelmatig tentoonstellingen en andere activiteiten. Zo zijn er in november en december knutselworkshops voor kinderen. Op de zaterdagen 10, 17 en 24 november, 19 en 21 december is er tussen 13.30 – 16.00 uur een workshop maskers versieren. Kosten: € 2,50 per kind (inclusief materialen). Begeleiders hebben gratis toegang tot het museum!

Studentenmaskerades
De tentoonstelling 'Wat een drukte op de Delftsche straten! Studentenmaskerades 1857-1913' is wegens succes verlengd t/m 6 januari 2019. Er staan gratis rondleidingen door de tentoonstelling op de agenda op de zondagen 25 november en 30 december, om 15.00 uur. Opgeven via het aanmeldingsformulier op www.tetar.nl. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Eerste Kerstdag gesloten. Tweede Kerstdag geopend. Oudejaarsdag geopend tot 16.00 uur.