Afbeelding
Foto:

Dana en Wyllie

In de rondvaartboot zitten Dana en Wyllie klaar voor de afvaart. De Amerikaanse schoonzussen, woonachtig in Pittsburg PA en Henderson NY, zijn aan het kibbelen.
Wyllie: 'Ik wist niet dat Delft water had.'
Dana: 'Dan had je beter moeten luisteren toen ik je gisteravond voorlas uit de reisgids!'
Wyllie: 'Komt het nooit bij je op dat ik het wel eens zat ben om naar je te luisteren!'
Gelukkig stelt het gesteggel niets voor, want als de boot begint te varen, kraaien de twee het meteen weer uit van plezier. Ze zijn bijna aan het eind van een trip door Europa, waarbij ze per boot Duitsland en Oostenrijk hebben aangedaan, en ze hadden nog een paar dagen over voor Nederland, die ze in Amsterdam, de Zaanse Schans en Giethoorn hebben doorgebracht.

En nu, de allerlaatste dag: Delft. How come?
'Dana: 'Wel, Ik heb hier vrienden wonen die al vaker bij mij over de vloer geweest zijn. Wyllie kent ze ook. Nu hebben we de kans om een tegenbezoek af te leggen. Na deze rondvaart gaan we borrelen met dat bier... Wyllie, hoe heet dat bier ook alweer?
Wyllie: 'Iets met sjoef.'
Dana: 'Precies, sjoef!'

La Chouffe dus. En wat willen de dames verder nog doen in Delft?
Dana: 'Ik moet en zal zwarte drop kopen! Die vriend van me zei dat ik dan op het marktplein moet zijn, bij een ouderwets winkeltje. Ik ben er gek op.'
Wyllie: 'Ik hou niet van drop. Maar ik koop een grote zak voor mijn man. Dat wordt zijn reiscadeautje.'
Ze zijn onder de indruk van de gebouwen aan de grachten, maar meer geinteresseerd in de blonde kapitein van de boot, in wie ze Hansje Brinker herkennen, die Hollandse jongen van de vinger in de dijk, een verhaal dat in Amerika bekender is dan hier. Als de kapitein met zijn boot de kant raakt, krijgt de gids een biertje van hem. Bij De Kolk gaat het fout en schampt de boot de kade.
'Beer! Beer!' roepen de dames in koor.