Acteurs van Something Extra maken er aan boord van de Delfts blauwe boot een spektakel van. (foto: Roel van Dorsten)
Acteurs van Something Extra maken er aan boord van de Delfts blauwe boot een spektakel van. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Delfts blauwe harten zorgen voor Delfts blauwe boot

Delft is dit jaar weer prima vertegenwoordigd in het Varend Corso. Zowel in het Kindercorso als in het echte Varend Corso vaart een Delftse boot mee.

Die in het kindercorso is ontstaan op initiatief van Myrrhe Michorius, de stadsclown van Delft. Samen met Delftse kinderen en bewoners van de wijk Potahof heeft ze bloemen gehaakt en gebreid waarmee deze schuit is versierd. Thema hiervan is dan ook heel toepasselijk: Achter de WOL-ken schijnt de zon. Maar: ook echte bloemen ontbreken niet op deze boot.

Volwassen boot
De volwassen Delftse boot vaart onder de vlag van Stichting Taptoe Delft. Net als vorig jaar. Toen was de boot echter ook in Taptoe-achtige sferen versierd. Dat is dit jaar niet het geval. Thema van de boot is 'Gezellig hart van Delft'. Want Delft is een gezellige stad. En een stad van innovatie. Dus is het hart op de boot niet van hout of papier maché, maar geprint met een 3D-printer. Techniek, ook zoiets Delfts, zorgt ervoor dat het hart ook kan bewegen. De 'kunstkarakters' van Something Extra brengen aan boord nog meer Delftse beleving.
Eén van de drijvende krachten achter de Delftse boot is voormalig-horecaondernemer én nachtburgemeester Leo Quack. Ook vorig jaar was hij druk met de realisatie van een Delftse boot. Omdat, legt hij uit, Delft tijdens het Varend Corso gewoon niet mag ontbreken. "We zijn blij dat het Varend Corso al vijftien jaar naar en door Delft vaart", zegt Quack. "Het is hier dan altijd hartstikke en gezellig druk op de kades. Veel bezoekers gaan na afloop nog even onze binnenstad in." Bovendien is een Delftse boot drie dagen lang mooie promotie voor de stad Delft, geeft Quack aan. "Het is uiteindelijk weer een mooie, leuke en aparte Delfts blauwe boot geworden." De realisatie ging niet zonder slag of stoot. Even was onzeker of het feestje wel door kon gaan. Dankzij financiële bijdrages - veelal van Delftse ondernemers - en het grote netwerk van de betrokkenen is het toch weer gelukt. "Velen hebben er een steentje aan bijgedragen. En de materialen zijn van heinde en verre aangevoerd." Daardoor ziet u vandaag een Delfts blauwe boot voorbij varen. De 37ste in de stoet. Daar zijn we best een beetje trots op. Of de Delftse boot misschien een prijsje wint? "Dat zou natuurlijk leuk zijn voor alle moeite die erin is gestoken", antwoordt Quack.