Op de Scheepmakerij en de Hooikade (aan de overkant) zijn de altijd weer prachtig versierde boten van dichtbij te bewonderen terwijl ze stil liggen.
Op de Scheepmakerij en de Hooikade (aan de overkant) zijn de altijd weer prachtig versierde boten van dichtbij te bewonderen terwijl ze stil liggen. Foto:

'Het wordt weer een ongelofelijk mooi evenement'

De Hooikade en Scheepmakerij zijn plekken waar het Varend Corso elk jaar weer door talloze bezoekers warm wordt onthaald. En dat is precies wat de organisatie hier graag wil. Want: de mannen en vrouwen op de boten verdienen een goede ontvangst.

Drijvende krachten achter de feestelijkheden op de kades hier zijn Henriƫtte Welle Donker, Edith Vastbinder en Youp Soulman.

-Waarom zetten jullie je hiervoor elk jaar in?
Henriƫtte Welle Donker: "We willen al die mensen op de schepen laten weten hoe fijn we het vinden dat zij tijdens een prachtig evenement als het Varend Corso drie dagen op hun benen staan om publiek te vermaken. We willen laten blijken dat ze hier in Delft heel erg welkom zijn."

-Hoe gaan jullie dat doen?
"Door ervoor te zorgen dat, als ze in Delft komen, alle bezoekers hier al helemaal in de stemming zijn. Dat we samen het feest gaan vieren. We zijn heel blij dat de Buitenwatersloot terug is op de route. Het is daar tijdens het Varend Corso altijd een groot feest. Maar ook op de Scheepmakerij en Hooikade gaan we zorgen voor veel vermaak. Bijzonder aan deze plek is dat de boten hier enige tijd kunnen worden bewonderd terwijl ze stil liggen. Vanaf 12.00 uur is er aan de Hooikade live-muziek van een Shanty Koor. Daar vlakbij is Italiaans schepijs verkrijgbaar. De watertaxi pendelt heen en weer om bezoekers van de ene naar de andere kant te varen. Voor Pakhuis De Liefde aan de Scheepmakerij, dat prachtig wordt aangekleed met bloemen, zal Dennie Christian een twintig minuten durend live-optreden verzorgen. Hier is tevens de kraam van Het Olijfje te vinden. Ook voor kinderen is er vermaak. Bij het pakhuis zijn kleurplaten en Robert Vlugt van de Delftse drogisterij De Salamander zorgt ervoor dat kinderen hier reusachtige bellen kunnen blazen. Het zal er geweldig uitzien als die bellen over het water bij De Kolk zullen waaien. Verder is ook pakschuit Nooit Gedacht is aan deze zijde van de Scheepmakerij te bewonderen."

-Wilt u de mensen langs de kant nog iets meegeven?
"Ik geef iedereen graag mee dat we in Delft heel blij zijn met het Varend Corso en de route die wordt gevaren. We hopen en verwachten dat het weer een ongelofelijk mooi evenement wordt en laten we ervoor zorgen dat het altijd zo mooi blijft. Verder hoop ik vooral dat we er met z'n allen weer een mooi feest van gaan maken. Ik vind het heel knap hoe een relatief kleine organisatie als die van het Varend Corso zo'n groot evenement neerzet. Maar: dat kan alleen als er overal veel enthousiasme voor is. Het is in die zin echt een samenwerking."