Een gezellige drukte op de kade bij De Tuinderij, waar de toeschouwers klappen en de Westlandse vlag fier wappert als de boten voorbij varen.
Een gezellige drukte op de kade bij De Tuinderij, waar de toeschouwers klappen en de Westlandse vlag fier wappert als de boten voorbij varen. Foto:

De Tuinderij: unieke openingslocatie van Varend Corso

Het Varend Corso is vrijdag van start gegaan. Voor het tweede jaar op rij was De Tuinderij in De Lier de officiële openingslocatie van het kleurrijke evenement. Op deze recreatieve feestlocatie genoten genodigden van een goed begin van het Varend Corso.

Dat de organisatie van het Varend Corso deze happening graag bij De Tuinderij organiseert, is niet onlogisch. De Tuinderij is zo Westlands als wat, de activiteiten hier vinden plaats in een Westlandse kas én het is gelegen langs het vaarwater van het Varend Corso. "De samenwerking met het Varend Corso bevalt ons uitstekend", vertelt Rick van Mil van De Tuinderij. Ook volgend jaar is de Tuinderij de officiële openingslocatie. Daarna wordt bekeken of de samenwerking wordt voortgezet. Als het aan De Tuinderij ligt, komt dat wel goed.

Solexen
Het verhaal van De Tuinderij begin in 2004, als Joop van Mil - de vader van Rick - begint met de verhuur van oude Solexen. "Een uit de hand gelopen hobby", zegt zijn zoon erover. De tochten met deze oude voertuigen werden al gauw razend populair. Dat smaakte naar meer. Vijf jaar later verhuisde het bedrijf naar een andere locatie, waar een oude kas werd omgebouwd tot een recreatieve feestlocatie waar bezoekers allerlei unieke en vermakelijke activiteiten kunnen beleven. Zoals een wc pot-race, levend tafelvoetbal of zweefbal. Ook 'plankgas door de kas', een race met scootmobiels, is altijd een succes. Lekker eten behoort eveneens tot de mogelijkheden. De kas ademt de sfeer van de jaren '60 en '70. "Onze gasten waarderen die oude gemoedelijkheid, de gezelligheid en de ongedwongen sfeer. Ze gaan weer even terug in opa's en oma's tijd."
Van vrijgezellenfeestjes tot betaald voetbalclubs en van multinationals en ministeries tot 40-jarige huwelijken: de jonge enthousiaste ondernemers achter dit concept - Rick en Ruud van Mil en Ivo van der Knaap - weten de meeste uiteenlopende groepen een bijzondere beleving te bieden. En ze zitten niet stil. "We zijn altijd aan het nadenken over nieuwe leuke activiteiten", vervolgt Rick. "M'n vader heeft vaak creatieve ideeën, maar we kijken ook goed wat er al is en wat er nog ontbreekt." Zo ontdekten ze in Nieuw-Zeeland het fenomeen wc pot-race. Vorig jaar realiseerden ze – in een oude bus – hun eigen escaperoom. En sinds kort is het mogelijk om met groepen op de elektrische step, de Big Daddy Steppen, erop uit te gaan. "Een geweldige manier om het Westland en Midden-Delfland te ontdekken", geeft Rick aan. "Als mensen eens iets bijzonders willen doen, met activiteiten die ze nog nooit hebben gedaan, dan moeten ze beslist eens naar De Tuinderij komen." Zie voor nog veel meer info www.detuinderij.nl.