Pleun van der Ende (tweede van rechts) verwelkomt in 2016 de eerste boot. Aan zijn linkerzijde de Delftse wethouder Aletta Hekker. Rechts Dick Boutkan.
Pleun van der Ende (tweede van rechts) verwelkomt in 2016 de eerste boot. Aan zijn linkerzijde de Delftse wethouder Aletta Hekker. Rechts Dick Boutkan. Foto:

Varend Corso-voorzitter Pleun van der Ende voelt zich in Delft als een vis in het water

Pleun van der Ende genoot vorig jaar van zijn eerste editie als voorzitter. Ook dit jaar valt er veel te genieten, verwacht hij.

"Het was vorig jaar subliem", blikt de in De Lier woonachtige voorzitter nog even terug. "Alles liep op rolletjes en iedereen was enthousiast. Het was een mooi evenement."

-Wat vond u van de sfeer in Delft?
"Heel gezellig. We kwamen voor het eerst in jaren weer over de Buitenwatersloot en voor het eerst langs het nieuwe stations. Op de Buitenwatersloot was het als vanouds. Die plek was wel de topper van de zondag. Er stond veel publiek dicht op het water. Dat geeft veel wisselwerking met de corsoboten en de opvarenden. De terugkeer van de Buitenwatersloot was een goede boost voor iedereen. We zijn blij dat deze plek terug is in de route."

-Wat is verder bijzonder aan de zondag in Delft?
"Elke dag heeft z'n eigen karakter. Delft is een stad waar we altijd welkom zijn. Ook rond de Kolk staan altijd massa's publiek. Dat geeft een goede sfeer. Op het Rijn-Schiekanaal is het water wel wat breder dan elders. Maar als je langs een plek als de Oostpoort vaart: dan kan de dag al niet meer stuk."

-Wat kunnen de mensen langs de kant straks van het corso verwachten?
"Het Varend Corso zorgt voor een uur lang blije gezichten. Ook dit jaar, met de twintigste editie, is er veel muziek en spektakel. Het thema is Be Happy. We willen dat iedereen zich na afloop nog meer happy voelt dan vóór het evenement. Zoals gebruikelijk komt eerst het kindercorso met acht boten voorbij. Daarna volgen nog vele andere gemotiveerde deelnemers."

-Worden we happy van dit corso?
"Uiteraard. Van elk Varend Corso. Het is dit jaar alweer de twintigste editie. Elk jaar groeien de bezoekersaantallen weer en de toeschouwers zijn elke editie weer enthousiast. Dat is wel een teken dat ze happy zijn. Anders bleven ze tijdens het Varend Corso wel thuis."
-Wilt u de mensen langs de kant iets meegeven?
"Het Varend Corso is een heel groot evenement en het is gratis. Er komen vandaag vrijwilligers langs met een collectezak. Mensen hoeven niet hun hele portemonnee om te keren. Maar: het wordt steeds ingewikkelder zo'n groot evenement te organiseren en de kosten stijgen elk jaar. We willen goede kwaliteit blijven bieden. Daarom vragen we heel beleefd en toch dringend een gepaste bijdrage te doen, zodat we dit event in de toekomst mogelijk kunnen blijven maken. Verder wens ik iedereen een hele prettige middag en heel veel plezier."