Vervolg van voorpagina

Visbioloog en fractievoorzitter van de de Algemene Waterschapspartij (AWP), Hans Middendorp, is een andere mening toegedaan.
"Ingrid zet zich al heel lang in voor het zwemwater, daarvoor verdient zij een pluim. Maar het zwemmen wordt wel heel duur zo. De AWP voert niet voor niets de slogan 'niet politiek, wel deskundig'. Onafhankelijk denken wij dat het wel goedkoper kan. Dit alles gaat bij elkaar bijna een miljoen euro kosten. Veel minder dure opties als het inzetten van mosselen of een soort van propellers (voor de doorstroming) werden niet eens overwogen.
Wij zijn ook voor natuurvriendelijke oevers, alleen het effect van de dure aanplant van deze oevers is niet genoegzaam bewezen. In Schiedam, bij de Kandelaarsplas, werkt het niet. Het gaat om de schaal, hoe groot moet zo'n eiland zijn om effect te sorteren?

Ganzenoverschot
En wat doen we met het ganzenoverschot? Hun groene 'flatsen' vormen ideaal mest voor de blauwalg. Wij zouden graag het eiland ingeruild zien voor een experiment met mosselen, over een afstand van 30 tot 40 meter. Daarnaast een goede menging van het water, zodat de blauwalg zich niet kan ophopen.
De plas is rijk aan voedingsstoffen. Stilstaand water moet stromend water worden. Alle beetjes helpen, maar deze oevers zijn wel een duur beetje. Liever sober en doelmatig. We zijn voor natuur, maar niet ten koste van alles. Liefst geen one-shot solution, maar een echte lange termijn oplossing die 20 tot 25 jaar mee gaat."