Vervolg van voorpagina

Over de grens
"Het is één groot raadsel wat Blokhuis nog meer onder zijn kussen heeft liggen aan maatregelen. Hij wil gewoon scoren in zijn regeerperiode. In België zijn sigaretten veel goedkoper, dat scheelt twee pakjes op een slof. Het enige wat gaat gebeuren, is dat de grens met België wordt verlegd van Brabant naar Dordrecht. Men gaat niet alleen meer voor benzine de grens over, ook voor rookwaren, om deze in bulkvoorraden aan te schaffen.

Nicotine
De verslavende stof in sigaretten, nicotine, is niet het probleem. Dit natuurproduct wordt heel snel door het lichaam afgebroken. Hier wordt de verslaving door aangewakkerd. Het echte probleem zit hem in het aansteken en de toegevoegde ingrediënten zoals teer. De sigarettenindustrie fermenteert haar product ook niet. Het blijft tabak, maar dan liever op de natuurlijke manier fabriceren, zoals sigaren."

Woordvoerder NSO: "Het is van de gekke. Wij zijn het enige land in de wereld waar de politiek niet in overleg gaat met de tabaksindustrie voor een normale overgangsregeling. Een aantal van 1500 winkels, de CIGO's, de Read Shops en de Primera's met een totaal van 1,5 miljoen bezoekers per week, wordt in haar uitvoering bedreigd. Waarom worden wij niet gehoord? Ga in overleg om een nieuw businessmodel te bouwen. Op deze manier blijft het een én-én-én-verhaal. Het zeer beperkte aantal superspeciaalwinkels ontspringt de dans, dat is onverteerbaar, oneerlijk en democratisch onjuist."