Xavier van Wilmer's Sigarenmagazijn is nog deels gevrijwaard van de strikte preventiemaatregelen op het gebied van tabakswaren (Foto: Koos Bommelé)
Xavier van Wilmer's Sigarenmagazijn is nog deels gevrijwaard van de strikte preventiemaatregelen op het gebied van tabakswaren (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Gaan de tabakszaken in Delft in rook op?

DELFT - Het Nationaal Preventieakkoord moet Nederland gezonder maken. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft vooral het roken tot Kop van Jut gemaakt: accijnsverhogingen, veel meer rookverboden en beperking van het tabaksaanbod. Heel apart, de tabaksindustrie zelf zat niet aan tafel. Hangen er donkere rookwolken boven de tabaksaanbieders in de regio?

Door Ruud Stift

Minder alcohol, meer bewegen, en niet meer roken. Dat zou bij iedereen op bijval moeten kunnen rekenen. De NSO, de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel, en Primera vinden dat het kabinet de buurtfunctie van tabaks- en gemakzaken afbreekt.

Christel Teeuwen (Primera Nederland): "Wij zijn hier ontzettend van geschrokken. Voor de circa 1.500 ondernemers met een tabak- en gemakwinkel is het Rookakkoord eigenlijk nauwelijks uitvoerbaar. De mensen met een winkeltje om de hoek, met een gemiddeld jaarinkomen van 40.000 euro, personeel en langdurige huurcontracten. Zij kunnen hier niet zomaar ad hoc op anticiperen. Het positieve effect van het uitstalverbod voor sigaretten en aanverwant is effectief nog helemaal niet bewezen. Als zelfs de gezondere varianten, de e-sigaret en rookloze producten achter een gordijn moeten, ontstaat het beeld dat ze even schadelijk zijn als shag en sigaretten. Hiermee schiet dit kabinet zichzelf in de voet. We steunen het ontmoedigingsbeleid al, met een strenge controle op NIX18 bijvoorbeeld. Luister naar het MKB, laat je neus er een keer zien, hoor het uit de eerste hand."
Xavier (Wilmer's Sigarenmagazijn aan de Wijnhaven): "Ons, als superspeciaalzaak (tabak, kranten en loten), raakt het niet zo. Wij vormen een uitzonderingspositie. Omdat meer dan 75% van ons product uit tabak bestaat, hebben wij uitstalrecht. Prijsstijgingen maken we al mee sinds de heer Drees met zijn heksenjacht begon in 1966. Er is -nog steeds- een gezonde boterham in te verdienen.

Vuurwerkbalie
Wij willen niet dat rookwaren bij benzinepompen en supermarkten in de ban worden gedaan, want dan worden we een vuurwerkbalie met duurdere verzekering, meer bevoorrading en meer personeel tot gevolg. Nederland is één van de strengste landen op het gebied van rookwetgeving, maar we staan nog steeds gezellig allemaal in de file, pakken geregeld het vliegtuig en wentelen ons in fijnstof. Roken blijft een eigen keuze, net als het drinken van een glas whiskey of een wijntje. Ik stuur zelfs iemand van 23 jaar weg die vraagt een lichte sigaret vraagt, 'om te proberen'. Jongen, doe het niet, zeg ik dan, want het is verslavend. Kunnen ze het bij ons niet krijgen, gaan ze toch gewoon naar de avondwinkel? Ik opteer ervoor om ons tot 18+ winkels te maken, dat vergemakkelijkt de controle. Op onze manier doen we er alles aan om het roken te ontmoedigen. Longartsen sturen mensen naar ons toe, die we helpen afbouwen met elektronische of vloeibare rookwaar. Aan de andere kant hebben we artsen die nog steeds voor een rokertje langs komen, voor een 'rustmoment'. Veel gezonder dan de stress vat laten krijgen. De afgelopen jaren is het aantal rokers zelfs gestegen, dus..."

Zie verder pagina 3