Paul Breukel, voorzitter van de Delftse Bridge Club
Paul Breukel, voorzitter van de Delftse Bridge Club Foto: Willem de Bie

'Trainen, spelen, wedstrijden: bridge is topsport!'

DELFT – Bridge is een kaartspel dat onder de noemer denksport geplaatst kan worden. Concentratie, geheugen, logisch denken en een goede samenwerking tussen partners; Paul Breukel weet er alles van.

Tekst & Foto: Willem de Bie

Paul wordt geboren in Valkenswaard, woont met het gezin drie jaar in Indonesië en strijkt - hij is dan acht - neer in Eindhoven, waar zijn vader een baan krijgt op het arbeidsbureau. Breukel senior houdt zich met name bezig met de arbeidsvoorziening voor gehandicapten en wordt na enkele jaren gevraagd dit soort werk te komen doen in Den Haag. Het gezin pakt de koffers en gaat richting Randstad. "Ik was toen een jaar of veertien en ging naar de Mulo in Den Haag. Mijn zachte G viel op; dat ging al heel rap over in plat Haags. Na de Mulo heb ik HBS B gedaan". Na het eindexamen gaat Paul studeren in Delft.
"Ik was een jaar of acht toen ik met zwemmen ben begonnen, dat vond ik leuker dan voetbal. Mijn vader had in Eindhoven een gezinsabonnement gekocht waarop wij als kinderen voor een kwartje per jaar konden meeliften. Ik ben dat blijven doen tot ik een jaar of vijftien was, ofwel tot in Den Haag. Bij ons in de buurt was daar alleen een binnenbad, en dat vond ik echt helemaal niks. Ik was gewend in een ruim buitenbad te zwemmen en zo'n kleine ruimte met veel chloor dat is niks voor mij.

Roeien
In Delft heb ik me aangemeld bij Proteus-Eretes, de roeivereniging van de studenten. Drie jaar lang ben ik daar actief roeier geweest: zo mogelijk elke dag trainen en veel wedstrijden roeien. Terugkerend evenement is elk jaar de wedstrijd tussen de verschillende Delftse roeiverenigingen. Beroemd is de Dames Vier van 'De Delftse Sport', ook wel de 'Kippen Vier' genoemd. In principe wordt er niet gepraat tijdens het roeien, maar deze dames vier kwebbelde constant. Overigens een hele goede ploeg die nog Nederlands kampioen is geworden. Na jaren zelf geroeid te hebben ben ik me meer gaan toeleggen op het coachen. Ik heb een aantal teams gecoacht en ben twee jaar onderdeel geweest van het team hoofdcoaches. Erg leuk om te doen maar het kost veel tijd, en dat is wel een beetje ten koste gegaan van mijn studie. Ik werkte in die tijd ook al twee dagen in het onderwijs. Begin jaren zeventig ben ik met drie vrienden gaan bridgen, we hadden een boekje gelezen hoe het moet en kwamen een keer per week bij elkaar om te oefenen. Met die vriendenclub deden we het best wel goed, op een bepaald moment promoveerden wij naar de regionale hoofdklasse. Ik heb wel geluk gehad dat ik altijd goede spelers als partner had, dat scheelt een stuk".

Bridge
Paul woont in een studentenhuis aan de Brabantse Turfmarkt als een vriend, Kees Schippers, hem begin jaren tachtig vraagt om eens mee te gaan naar de Delftse Bridge Club. En de rest is historie, Breukel is lid geworden en nooit meer weggegaan. "Ik heb in die jaren met diverse partners gebridged en speel momenteel in de eerste klasse. De Delftse bridgeclub is een van de oudste van Nederland, volgend jaar hopen we het 85-jarige bestaan te vieren. We zijn met ruim 100 leden de grootste van de zes bridgeclubs die er zijn in Delft en spelen regelmatig wedstrijden en toernooien met clubs uit de regio en ook landelijk. We zijn de sterkste clubs uit de omgeving; sommige bridgers van ons spelen in de hoogste divisie, de zogenaamde 'meesterklasse'. Net als met andere sporten moet je flink trainen als je op het hoogste niveau wil acteren: doordeweeks spelen, oefenen, en wedstrijden en toernooien in het weekend; het is echt topsport!"
De Delftse bridgeclub heeft het ' Cultuurlab' aan de Brabantse Turfmarkt als domicilie. Elke dinsdagavond wordt daar vanaf 19.45 uur gebridged, met na afloop nog de nodige gezelligheid. Wie eens wil gaan kijken is van harte welkom; het liefst heeft de club natuurlijk mensen die al een speelpartner hebben. Graag even bellen of mailen van tevoren.

"We zijn ook actief voor het goede doel: zo hebben we op 19 januari 2019 voor de derde keer een toernooi voor 'Stichting de Peetfamilie', dat is een organisatie die regelmatig activiteiten organiseert voor lichamelijk gehandicapte mensen. Zo hadden we een keer een zwaar gehandicapte man die door een team van vier studenten de hele dag is begeleid, hij vertelde achteraf dat hij een prachtig weekend had gehad. Sociëteit Alquin stelt gratis de zaal en de lunch ter beschikking en wij zorgen voor de techniek die nodig is voor een bridgetoernooi. Mooie activiteit, mooi om te doen!".