Gesina de Klerk is de ontsiering van de binnenstad door Mobikes meer dan zat (Foto: Koos Bommelé)
Gesina de Klerk is de ontsiering van de binnenstad door Mobikes meer dan zat (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Binnenstad overwoekerd door oranje deelfietsen

DELFT - Na de autoparkeerproblematiek is nu het ruim baan voor de fiets. De foutief geparkeerde fiets welteverstaan. De vele opvallend oranjekleurige deelfietsen van het Chinese bedrijf Mobike die de binnenstad van Delft ontsieren. Wat zijn de stappen die de gemeente hierin onderneemt en wat vindt de politiek?

Door Ruud Stift

Overal staan ze plompverloren gewoon maar 'ergens' geparkeerd, de oranje Mobikes. Het is menig Delftenaar een doorn in het oog en het doet afbreuk aan het stadsgezicht. Een reactie van de Delftse Gesina de Klerk: "Toen deze fietsen in de zomer in de binnenstad opdoken, verbaasde ik mij hierover. Want, zeg nou zelf, het is toch geen gezicht: al die knaloranje fietsen die her en der op de grachten geparkeerd staan? Dat is toch zonde? Onze binnenstad is klein en authentiek. Nu zie je door de fietsen bijna de historie niet meer!

Campusfietsen
In Amsterdam zijn ze er op terug gekomen, ze zorgden voor overlast. In de openbare ruimte namen de deelfietsen teveel ruimte in, want ze werden regelmatig hinderlijk geparkeerd. In Utrecht wil men alleen 'station-based' fietsen. Zo zijn daar de campusfietsen, die alleen gehuurd worden op bepaalde punten gelegen op eigen terrein. Daar wordt het exploiteren van deelfietsen in de openbare ruimte gezien als het aanbieden van een commerciële dienst, waar een vergunning voor nodig is. Ik ben benieuwd hoe dat in Delft zit. Het is de dood in de pot voor de binnenstad. Ik geniet altijd als ik in Delft over de grachten fiets. Deze fietsen doen daar afbreuk aan, ze zijn mij een doorn in het oog. Het lijkt me dat ik in deze niet de enige ben die zich hierover verbaast. Ikzelf gebruik wel eens een OV-fiets in een andere stad. Die gaan weer terug naar de stalling en staan niet ongebruikt lukraak op straat voor de grijp."

Ook de politiek wil strengere handhaving, zo blijkt uit de reacties.

Christine Bel, fractievoorzitter D66:
"D66 juicht het delen van fietsen toe. Wel vinden we het belangrijk dat de fietsen netjes gestald worden en geen overlast in de openbare ruimte opleveren. Hier moeten goede afspraken over worden gemaakt met de aanbieder."

Marnix Weiler (STIP):
"Nieuwe innovatieve vormen van mobiliteit moeten gestimuleerd worden, dit kan autogebruik doen verminderen. Door de fel oranje kleur valt een verkeerd gestalde Mobike meer op dan een normale, foutief gestalde fiets. Het is belangrijk dat de gemeente scherp toezicht houdt en in gesprek blijft met Mobike om deze kinderziektes te verhelpen. Goede samenwerking is essentieel!"

Het 'scheve' fietsparkeren is ook Bart Smals, fractievoorzitter VVD, een doorn in het liberale oog:
"Niet alleen Mobikes, ook de swapfietsen en gewone fietsen zie je overal terug. Wij vinden dat, zeker als we meer fietsverkeer binnen de stad willen, er steviger gehandhaafd mag worden op verkeerd geplaatste fietsen. Te vaak worden stoepen versperd door grote hoeveelheden fietsen waardoor bijvoorbeeld scootmobiels er niet meer langs kunnen. De gebruikers van die fietsen moeten daar op aangesproken worden."

Willy Tiekstra, fractievoorzitter van de PvdA, is voorstander van het stimuleren van fietsen. Maar, deelfietsen alleen daar stallen waar dat is toegestaan. En tijdig ophalen wanneer ze verkeerd gestald staan. Om overlast te voorkomen, vereist dat voldoende fietsparkeerplekken en een efficiënte organisatie. De Gemeente moet op dat laatste scherp toezien."

Zie verder pagina 3