De drie prijswinnende ondernemers met burgemeester Van Bijsterveldt en Fabian van der Horst (Foto: Guus Schoonewille)
De drie prijswinnende ondernemers met burgemeester Van Bijsterveldt en Fabian van der Horst (Foto: Guus Schoonewille) Foto: GUUS SCHOONEWILLE

cepezed winnaar van de Joost Verhoeff-Award

DELFT - Het was deze week een feest van herkenning in Theater de Veste. Iedereen in Delft die maar iets betekent op bestuurlijk, ondernemend, horecatechnisch en cultureel gebied was aanwezig voor de laatste netwerkbijeenkomst van het jaar: 'De Kracht van Delft Verbindt'.

Door Ruud Stift

Een bijeenkomst die ook uitsluitsel zou geven over wie van de drie genomineerde ondernemers: LOCOletters, Ray Brandstore of cepezed uitgeroepen zou worden tot 'Ondernemer van het Jaar 2018'. Welke ondernemer had een gouden kans gepakt en zich hiermee als beste weten te profileren? Een volgepakte theaterzaal wachtte in spanning af.

Ondernemersklimaat
Na een korte introductie door één van de partners van het festijn, de Rabobank in de persoon van Fabian van der Horst, was het de beurt aan Jan Peter van der Knopen van advies- en onderzoeksbureau Birch om te vertellen waarom Delft is uitgeroepen tot 'beste regio voor ondernemerschap', de regio met het beste innovatieve ondernemersklimaat. Een klimaat dat aanknopingspunten biedt voor de toekomst. Delft, zo blijkt, heeft het beste ecosysteem om ondernemerschap te laten floreren, gemeten naar: netwerken, leiderschap, financiering, talent, nieuwe kennis, zakelijke diensten, regelgeving, cultuur, fysieke infrastructuur en vraag. Op het gebied van financiering en samenwerking viel nog wat te winnen, volgens Van den Toren. "Je kan -en dat heb ik in de praktijk gezien- bijvoorbeeld in de metaalindustrie een keer een kunstenaar op de vloer mee laten lopen. Die heeft een hele andere kijk en dat zou tot mooie oplossingen en nieuwe technieken kunnen leiden. Maak tijdens het netwerken eens een crossover, boor eens een andere markt aan. Laat werknemers over de sectorgrenzen heen stage lopen bij elkaar. Gouden tip: betrek studenten bij de bedrijfsvoering. Die hebben meestal een frisse kijk en er kunnen zich daardoor nieuwe kansen voordoen."

Leegstand
Spreker drie was vertrekkend centrummanager Tom de Weerdt. Hij was trots op ons centrum, een binnenstad met de minste leegstand van Nederland. Verder roemde hij de samenwerking tussen de ondernemers in Delft. "Zelfs het jaarplan en de daarbij behorende financiering hebben ze met z'n allen rond gekregen." Tom wordt in januari opgevolgd door Sandra Kooiman. Zij vertelde de zaal dat ze 'een hele goede ambassadeur wil zijn'. "Dus de eerste twee maanden veel koffie drinken op bezoek bij de ondernemers en kennis maken."
Jury-oordeel
Toen was het de beurt aan juryvoorzitter Evelien van der Kruit van Delft Marketing om de winnaar bekend te maken. Waar had de jury zoal de nadruk op gelegd?
"Het moest een ondernemer zijn met een gouden idee. Een ondernemer die droomt en durft. En, heeft de ondernemer een connectie met kunst en cultuur? Ronald Lewerissa van LOCOletters is integer en puur. Hij heeft met deze innovatieve start-up zeker zijn gouden kans gepakt. Daarenboven helpt hij mee verspilling tegen te gaan. Kandidaat twee, Raymond van Uffelen van Ray Brandstore, heeft de zondagopening in Delft nieuw leven ingeblazen. Een samenwerking van maar liefst 53 ondernemers die onder meer de Blue Sunday opleverde: winkeliers en horeca in één concept. De verkoopresultaten zijn ernaar. Maar, een puntje van kritiek, wellicht kan Blue Sunday stadsbreed uitgerold worden? Laatste genomineerde, Jan Pesman met zijn bedrijf cepezed, biedt door de toevoeging van een bouwteam een totaalconcept aan met duurzaamheid als voornaamste ingrediënt. Het bouwen als extra kers op de taart bedrijfsvoering, naast ontwerp en interieur. En, heel belangrijk, een dosis humor."

Pitchen
Hierna mochten de drie ondernemers hun bedrijf nog één keer pitchen, met een applausmeter als scherprechter. Uiteindelijk was het uitreikmoment daar: Raymond van Uffelen was de overtuigende winnaar van de pitchprijs, Ronald Lewerissa pakte met LOCOletters de Publieksprijs en Jan Pesman kreeg van Fabian van der Horst en burgemeester Marja van Bijsterveldt de Joost Verhoeff-Award voor 'Beste Ondernemer 2018' overhandigd. Het commentaar van de burgemeester na het strijdgewoel en zaalgejoel:
"Deze bedrijven dragen allemaal iets heel moois uit en allemaal iets heel anders." Winnaar Jan Pesman was overdonderd. Zijn reactie: "Geweldig. Fantastisch. Euforisch. Deze prijs krijgt een ereplaats bij ons aan de Ezelsveldlaan."

Het bleef daarna nog lang onrustig in de foyer. Op naar Bruisend Delft Verbindt, dé nieuwjaarsborrel van Ondernemend Delft in januari 2019.