Saskia Sandell van William Schrikker Pleegzorg is blij met de pleegmoeder van Lisa, Emmy van der Weijde (r.)
Saskia Sandell van William Schrikker Pleegzorg is blij met de pleegmoeder van Lisa, Emmy van der Weijde (r.) Foto:

Saskia is op zoek naar pleegouders!

DELFT - Van 31 oktober tot en met 7 november is de landelijke Week van de Pleegzorg. In deze week wil de William Schrikker Pleegzorg extra stilstaan bij het zoeken naar nieuwe pleeggezinnen.

Door Ruud Stift

Pleegzorgwerker Saskia Sandell werkt al 11 jaar met heel veel plezier bij de William Schrikker Pleegzorg (WSP).
"Helaas zijn er heel veel kinderen die, door verschillende omstandigheden, niet meer bij hun ouders kunnen wonen. Het is voor deze kinderen zo fijn en belangrijk dat ze een veilige, warme en rustige thuishaven hebben. De William Schrikker Pleegzorg is een landelijk opererende organisatie met een specifieke doelgroep. Ze richten zich op kinderen met een beperking of chronische ziekte, maar ook op kinderen van ouders met een beperking. Kinderen die zo gewoon mogelijk willen opgroeien."

Onschatbare waarde
"Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 23.000 pleegkinderen in de leeftijd van 0 tot 21 jaar. Soms kunnen ze tijdelijk niet thuis wonen, soms is dat voor langere tijd. Daarom zijn we zo blij met mensen, zoals Emmy, die zich als pleegouder aanmelden. Pleegouders zijn vaak gewone mensen. Wat hen bijzonder maakt, is hun betrokkenheid en inzet om een kind verder op weg te helpen in zijn of haar leven."

Emmy van der Weijde (61) uit Delft is fulltime pleegmoeder én oma van kleindochter Lisa:
"Mijn zoon en zijn toenmalige vriendin werden op jonge leeftijd ouder. Zij konden de opvoeding niet aan, zodoende kwam Lisa bij mij wonen. Ik weet inmiddels al niet beter, het gaat gewoon goed. Ze ziet haar moeder, onder begeleiding, eens in de twee weken. Dan verblijft ze een weekend in Baarn, dus ze blijft ook een nachtje slapen."

Voogd
"Als ze later ouder en nog veel wijzer is, mag ze -na overleg met de voogd vanuit de William Schrikker Jeugdbescherming- zelf beslissen op welke momenten ze bij haar moeder op bezoek wil gaan. Gelukkig is haar vader nog steeds dichtbij. Ik assisteer gewoon tijdelijk bij de opvoeding, zo zie ik het. Het is voor mij ook geen opgave, ik ben het gewoon gaan doen. Lisa kan het goed aan. Ze heeft absoluut geen last van de veranderde omstandigheden, sterker nog: het is eigenlijk altijd een blij ei."

Saskia:
"Gedurende de week van de pleegzorg ben ik op twee dagen, vrijdag 2 november en maandag 5 november van 12.00 tot 17.00 uur, aanwezig in de bibliotheek DOK Delft aan het Vesteplein 100. Daar vertel ik mensen die geïnteresseerd zijn in pleegzorg of overwegen om pleegouder te worden over alle ins en outs. Natuurlijk staat het iedereen vrij om vragen te stellen. De WSP in de regio Delft: Delft, Rijswijk en Pijnacker telt in totaal zes pleeggezinnen die zich ontfermen over acht pleegkinderen. Dat is natuurlijk veel te weinig! Er zijn nog meerdere pleeggezinnen nodig om alle pleegkinderen voor deze regio te kunnen huisvesten."

Heeft u een plekje over in uw huis en hart? Op de site: www.williamschrikkergroep.nl vindt u onder 'pleegzorg' een formulier voor informatie of aanmelden. Voor een vrijblijvend gesprek bij u thuis op de bank, kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met Saskia Sandell: ssandell@wsg.nu of telefoon: 088-5261426.