“Mijn opa werd ziek….”
Caroline (14 jaar) vertelt tijdens het Health College over haar lieve opa met dementie.
“Mijn opa werd ziek….” Caroline (14 jaar) vertelt tijdens het Health College over haar lieve opa met dementie. Foto:

Hoofdzaken: leven met dementie

DELFT - Dementie heeft een enorme impact - op de patiënt zelf, op hun naasten, op de samenleving. Met het afsterven van hersencellen vervagen herinneringen en vaardigheden. Wat overblijft is verlies. In dit tweede TU Delft Health College neemt journaliste en televisiepresentatrice Aldith Hunkar je mee langs een leven met dementie, en langs verrassend onderzoek van TU Delft ingenieurs dat helpt dit leven te verlichten of wellicht zelfs, op termijn, dementie helpt te voorkomen.

Slimme algoritmes
Vele wegen leiden naar dementie, maar welke weg leidt naar langdurig gezonde hersenen? Geïnspireerd door Hendrikje van Andel-Schipper, de oudste Nederlander aller tijden en helder van geest tot aan haar overlijden, verzamelt dr. Henne Holstege (VUmc) de hersenen van niet dementerende honderd plussers. Met de meest moderne genetische en cellulaire analysetechnieken vergelijkt ze deze hersenen met die van patiënten die wel dementie ontwikkelden. Dit levert een enorme hoeveelheid aan biochemische informatie op. Het is vervolgens aan bio-informatici van de TU Delft om hierin, met door hen ontwikkelde algoritmes, aanwijzingen te vinden die de gezonde geest van deze honderd plussers kan verklaren. Een zeer uitdagende opgave, zelfs met een supercomputer. Het vertalen van deze aanwijzingen in het risico op dementie is een eerste stap richting preventie. Daarna volgt nog een lange weg naar patiënt-specifieke medicijnen ter voorkoming van dementie. Een weg die ingenieurs, biochemici en medici gezamenlijk afleggen.
Serious gaming
En heb je je wel eens afgevraagd welke rol 'serious gaming' kan spelen bij dementie? Zolang we dementie nog niet kunnen genezen of voorkomen, zullen we ons moeten richten op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Zo bedachten ingenieurs bijvoorbeeld de 'Tovertafel', samen met zorgverleners en mensen met dementie. Met behulp van interactieve lichtprojecties nodigt deze tafel ouderen uit tot bewegen en tot contact. Tijdens het TU Delft Health College hoor je hoe dit ontwerp tot stand kwam, en wat de impact ervan is bij dementie.

Mantelzorg
Op 8 november deelt ook Hugo Borst, misschien wel de meest bekende mantelzorger van Nederland, zijn persoonlijke ervaring. Hij verloor onlangs zijn moeder aan dementie en schreef twee intieme boeken over het proces van haar ziekte. Na deze avond vergeet je nooit meer dat techniek, medisch inzicht en kwaliteit van leven hand in hand gaan, ook in de strijd om de menselijke herinnering. Aldith Hunkar presenteerde eind vorige eeuw het jeugdjournaal, herinnert u zich dat nog?

Health College - 'Hoofdzaken: leven met dementie'
Sprekers: Hugo Borst, Marcel Reinders en Henne Holstege.
Datum: 8 november 2018
Aanvang: 19.30 uur,.
Locatie: Auditorium Aula Congrescentrum TU Delft, Mekelweg 5 te Delft
Toegang gratis. Aanmelden via de site: www.tudelft.nl/health/agenda