Matthijs Stoffer showt de beroemde hazelnootschuimtaart (foto: Koos Bommelé)
Matthijs Stoffer showt de beroemde hazelnootschuimtaart (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Banketbakker Stoffer viert 40-jarig jubileum!

DELFT - 'Er is er een jarig, hoera, hoera, hoera. Dat kun je wel 'proeven', dat is Banketbakkerij Stoffer!' Matthijs Stoffer, premier patissier 2018, zijn steun en toeverlaat Marga en hun team van vaste medewerkers in de bakkerij (+ 3 leerlingen en stagiaires) en zes dames in de winkel vieren hun 40-jarig jubileum.
Hoewel niet gesitueerd op een 'A1-locatie' (naar Matthijs' eigen zeggen) levert hij toch al decennialang een klasse A-topproduct. Heel de Delftse regio rijdt graag om voor de vermaarde hazelnootschuimtaart, een van Stoffers pijlers. Want op kwaliteit en service beknibbelen is niets voor Matthijs.
"Ik heb wat dat betreft precies dezelfde 'gekke' genen als mijn vader. Net als hij ben ik altijd op zoek naar vernieuwing, verbetering van mijn producten. Op alle vlakken, van chocola tot gebak, moet je blijven streven naar perfectie in mijn ogen. Onze aardbeienslof bijvoorbeeld, daarvoor gebruik ik alleen Hollandse aardbeien. Omdat we alleen het beste van het beste willen verkopen, moet de klant dus nu weer even wachten tot het voorjaar."
Dat eigenwijze, net even anders dan een ander, dat blijkt vooral uit één van zijn meestercreaties: de zeer geliefde en meest verkochte Petit Pomme Pommes!
"Ik wilde iets maken wat nog niet bestond, wat nog niemand eerder had gedaan. Na lang dralen en ijsberen bedacht ik: niet bakken, maar het tegenovergestelde! Niet heet, maar koud. Een lekker gebakje uit de vriezer. De ingrediënten? Boterkoekdeeg, banketbakkersroom, frisse appelblokjes, rozijnen, een beetje suiker en wat citrusvruchten. Dit mixte ik tot een appelbolletje en liet ik 'garen' in de vriezer. Een beetje kaneel erop, afmaken met abrikozengelei en voilà! Waar een beetje eigenwijsheid en omdenken allemaal niet toe kan leiden."
En wie (her)kent het iconische bestelbusje met de moorkop bovenop niet al van verre?
"Dat blijft toch de grootste drijfveer in mijn banketbakkersloopbaan, standing out in the crowd. Hoog boven de massa uit willen torenen. Je moet namelijk altijd op de toppen van je kunnen presteren om lid te mogen blijven van ons elitaire bakkersgilde, het Patisserie College (voorheen Heerlijk & Heerlijk). Daarvoor moet je elk jaar aan een bepaalde minimale kwaliteitsstandaard voldoen. Dus gaan we acht keer per jaar op bezoek bij vakgenoten, op studiereis, op inspiratietours en volgen we cursussen. Met succes, want tijdens één van de cursussen is onze befaamde Pierrottaart, de wijnrode taart met de oogverblindende kraag als topping, ontstaan. Indutten, genoegen nemen met een voldoende is niet waar ik met mijn bedrijf voor sta. Vorig jaar nog, op de jaarlijkse wedstrijd in Drachten, won één van onze banketbakkers, Roy van Etten, in de categorie 'Lekkerste appeltaart'. Ja, ik geef het toe, ook ik kijk naar 'Heel Holland Bakt'. Het leuke is, mijn vrouw kijkt dan naar mij. Waarom? Omdat ik altijd hoofdschuddend de zogenoemde 'masterpieces' becommentarieer. Wat ze daar 'bijzonder' noemen, hoort bij mij in de bakkerij tot de basisvaardigheid. Ik zie taarten langskomen, die wij standaard dagelijks bakken. Waar wij verder mee experimenteren en die wij kwalitatief naar een hoger plan tillen. Als ik dat zie, dan ben ik best trots op onze eigen vakbekwaamheid. Onze smaken vind je niet in de supermarkt. Alhoewel, wél bij de vestigingen van PLUS in Delft. Dat juich ik toe. Die willen hun klanten dus ook met heerlijke, eerlijke producten verwennen."

Matthijs' grootste trots, de Petit Pomme Pommes (foto: Koos Bommelé)