Eva Orta met de twee speciaal geselecteerde boeken
Eva Orta met de twee speciaal geselecteerde boeken Foto:

Boekentips van Eva

DELFT - Een nieuwe rubriek! Tweewekelijks zal Eva Orta van de jeugdafdeling van DOK Delft twee kinderboeken recenseren. Aflevering 1.

"Ben je op zoek naar een boek waarbij kinderen worden uitgenodigd om actief mee te doen? Dan is 'Een boek' van Hervé Tullet een echte aanrader!
Het boek begint met een enkel geel bolletje.
Saai? Wacht maar, dit boek 'reageert' namelijk op jouw acties. Duw je op het gele bolletje? Op de volgende bladzijde staan opeens twee gele bolletjes. Wrijf je erover? Het bolletje daarna heeft opeens een andere kleur. Wat er nog meer kan gebeuren? Tja...
Op iedere twee bladzijdes staat een opdracht – als je de bladzijde omslaat, zie je het resultaat van de opdracht. De bolletjes zijn geschilderd op een vaak geheel witte achtergrond en de teksten lijken met de hand geschreven.
'Een boek' is leerzaam, spannend en grappig. Geschikt voor kleine en grote kinderen vanaf circa 4 jaar.

Als tweede een heerlijk leesboek dat perfect bij de herfst past: een boek over appeltaart. Maar je raadt het al: het gaat niet over gewone appeltaart. Nee, dit boek gaat over de bijzondere appeltaarten van de 14-jarige Oscar Dunleavy. Zijn taarten geven mensen hoop. Maar juist deze jongen is uit wanhoop met fiets en al de zee in gereden… Geen goed begin dus. Het boek begint dan ook met een herdenkingsdienst.
Het verhaal zelf wordt om en om verteld door Meg, Oscar's vriendin, en Oscar's broer Stevie. Je komt langzaam steeds meer te weten over welke gebeurtenissen tot het dramatische fiets-in-zee-incident hebben geleid en wat er nu wel en niet is gebeurd. Het is een mooi en meeslepend verhaal over vriendschap en loyaliteit, maar ook over bedrog en jaloezie en uiteindelijk, over trouw aan jezelf en jezelf zijn. 'De appeltaart van hoop' van Sarah Moore Fitzgerald: een boek om van te smullen voor tieners vanaf een jaar of 12!"