Wanneer keert de rust terug in de Breestraat? (foto: Koos Bommelé)
Wanneer keert de rust terug in de Breestraat? (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Vervolg van voorpagina

Joëlle Gooijer, fractievoorzitter Christen-Unie:
"De ChristenUnie zou het liefst alle coffeeshops sluiten, vanwege de drugsgerelateerde criminaliteit. Tegelijkertijd: deze ondernemers hebben een vergunning, ze kunnen dus niet zomaar gesloten worden. De afweging tussen veiligheid en het recht van ondernemen is een zaak van de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie. We hebben vertrouwen in de aanpak. Er worden veiligheidsmaatregelen genomen. Ze is er ook voor haar inwoners; de direct omwonenden en de ondernemers in de bewuste straten. Misschien is het goed als duidelijk wordt gecommuniceerd hoe samengewerkt wordt met andere steden in de aanpak van deze criminaliteit. Het schietgeweld is niet gericht tegen inwoners van Delft, daarom is het veiligheidsgevoel van veel Delftenaren nog goed. Voor de getroffen ondernemers en de direct omwonenden is bewaking en politie-aanwezigheid voorlopig essentieel. Er moet hard worden opgetreden tegen dit soort ondermijnende criminaliteit. We weten dat dit hoge prioriteit heeft."

Frank van Vliet, fractievoorzitter GroenLinks:
"
GroenLinks staat achter de lijn van de burgemeester om niet over te gaan tot sluiting van coffeeshops bij dit type geweld. Crimineel gedrag mag niet beloond worden. De burgemeester heeft direct aanvullende maatregelen getroffen om de veiligheid te garanderen. Ook is zij goed in contact met bewoners en ondernemers in de buurt. In de gemeenteraad heeft zij gevraagd om meer aandacht en middelen voor het voorkomen van ondermijning, om deze problematiek in de toekomst voor te zijn. Dit is een daadkrachtige aanpak. Wij hebben vertrouwen in de hulpdiensten die professionals zijn op dit gebied."

Reactie van STIP:
"Delftenaren moeten op een veilige manier kunnen inkopen. We kijken ook naar legalisatie van wietteelt in Delft, zodat coffeeshopeigenaars niet in de illegaliteit belanden. Delftse ondernemers moeten worden gesteund, vooral als ze bedreigd worden. Helpen in lastige situaties in plaats van sluiten. We zijn blij dat de burgemeester heeft besloten coffeeshops niet meer voor onbepaalde tijd te sluiten, maar zo snel mogelijk weer open te stellen. Zo werken we ondermijning tegen, in plaats van in de hand. Veiligheid van inwoners gaat ons aan het hart en staat op één. De inzet van de burgemeester om met omwonenden en de eigenaar in gesprek waarderen we enorm. Het is belangrijk om elkaar te blijven ondersteunen. Dit standpunt zorgt ervoor dat gewelddadige criminelen geen voet aan de grond krijgen, beschermt onze ondernemers en zorgt dat inwoners via een veilige weg cannabis kunnen verkrijgen. Er is meer politietoezicht in de stad en er hangen camera's op verschillende plaatsen in de binnenstad. Ondanks deze heftige maatregelen moeten we ervoor zorgen dat het 'normale leven' zoveel mogelijk doorgang blijft vinden."

Peter Ottens van stripboekhandel Bul Super is opvallend nuchter:
"Ik ben heel benieuwd naar wat op de besloten bijeenkomst medegedeeld zal worden. Niets is nog duidelijk. Het is helaas een actueel feit dat de onderwereld geregeld op bezoek komt bij de bovenwereld. Je kunt je afvragen of het handig is om zo'n onderneming, waar toch altijd een zekere mate van risico aan kleeft, in een woonstraat met andere kleine winkeltjes te hebben."

Bij Samantha van Lazuli Beads zit de schrik er goed in:
"We zijn hierdoor redelijk angstig geworden. Het is allemaal heel vervelend. Dit kost ons onze goede naam én inkomsten. Al drie keer heb ik mijn zaak een dag moeten sluiten. Die schade wordt onderschat. Daarnaast, echt veilig voelen we ons nog niet."

Voelen Delftenaren zich nog veilig?
Broer (78) en zus Wassink (68) laten zich door het geweld niet tegenhouden. "Maar we zoeken het ook niet op. De Breestraat laten we even links liggen. Delft moet echter geen politiestaat worden, alsjeblieft geen Amerikaanse toestanden hier."

Ton (60) ligt er niet wakker van: "Ik vind het wel raar dat scholieren van 18 jaar aan wapens kunnen komen. Verder blow ik al twintig jaar niet meer, dus de coffeeshops moeten het zonder mijn bezoek doen."

Zusjes Noa (18) en Isa (15) vinden Delft over het algemeen veilig genoeg. Isa: "Ik rij wel een klein beetje om." Noa: "Ik ga 's avonds niet meer in mijn eentje door de stad. Dan laat ik me door mijn vriend ophalen."

Ulrike (34) maakt zich geen zorgen. "De politie surveilleert meer, dat wekt vertrouwen. Ik moet er toch doorheen om bij het station te komen. Ik woon 3 jaar in Delft. Hiervoor woonde ik 9 jaar in Spijkenisse. Daar ging het er heftiger aan toe."