Op bezoek bij dierenasiel Julialaantje met een mandje vol spullen voor de diertjes
Op bezoek bij dierenasiel Julialaantje met een mandje vol spullen voor de diertjes Foto:

De Herman Broerenschool gaat erop uit met leerlingen

DELFT - De Herman Broerenschool, met vestigingen in Delft en Naaldwijk, geeft les aan Zeer Moeilijk Lerende Kinderen en Ernstig Meervoudig Beperkte leerlingen. De school is op zoek naar nieuwe collega's! Maar wat betekent het om hier te werken?

Door Ruud Stift

Anneke Kramer, bestuursmedewerker personeel:
"Leerlingen in het speciaal onderwijs krijgen meer aandacht en steun dan leerlingen in het regulier onderwijs. De groepen zijn vaak ook veel kleiner. Werken in het speciaal onderwijs geeft heel veel voldoening. Het geheim van goed onderwijs is luisteren naar je leerlingen. Niet alleen luisteren met je oren, maar observeren, aanvoelen, echt contact. In het speciaal onderwijs geldt dat in nog sterkere mate."

'Leren moet je doen!'
"Ons onderwijs is zo ingericht dat onze leerlingen straks zo zelfstandig mogelijk in de maatschappij kunnen functioneren. Door onze leerlingen veel ervaringen op te laten doen op cognitief, praktisch en sociaal-emotioneel gebied, kunnen zij zich verder ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Wij zijn van mening dat onze leerlingen dit alles kunnen leren door zelf actief deel te nemen: 'Leren moet je doen!'
Met je handen werken, taken uitvoeren, meehelpen, samenwerken en op excursie dingen ontdekken en ervaren. Wij willen onze leerlingen de kans geven om zelfstandig te zijn en minimaal afhankelijk van anderen. Dit alles met heel veel aandacht en erkenning voor de eigen persoonlijkheid. Op een manier die bij hen past, waar ze zich goed bij voelen. Het voelt als een beloning als we daar elke keer in slagen!"

Van school naar college
"Veel leerlingen van de Herman Broerenschool stromen door naar het Herman Broerencollege. Een enkele leerling stroomt door naar het speciaal basisonderwijs of het praktijkonderwijs. Vanuit het Herman Broerencollege kunnen leerlingen uitstromen naar dagbesteding, beschut werken of naar een baan bij een bedrijf."

Bezoek aan dierenasiel
Een voorbeeld van een 'les buiten de deur', was het bezoek van vier leerlingen met begeleidster Vanessa de Klerk-Wolters aan dierenasiel 't Julialaantje in Rijswijk op 4 oktober, Dierendag. Vanessa vertelt: "Mijn dieren krijgen elke dag aandacht. Kinderen willen nog wel eens onhandig zijn in de buurt van dieren, dus ik dacht ik pak gewoon de koe bij de horens en ga met ze op bezoek bij een asiel. We hadden op de markt een leuk pakketje met lekkers en speeltjes voor de dieren gekocht. Hup, het schoolbusje in met z'n allen en op pad!"

Rondleiding
"Bij 't Julialaantje kregen we een heuse rondleiding. Eerst het dierenpension, daarna de kattenopvang en als laatste de hondenopvang. Op elke afdeling werd uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken. Het was leuk om te zien hoe de leerlingen op de dieren reageerden. De leerlingen waren heel enthousiast, één van de jongens bleef een beetje afzijdig. Was hij echt allergisch of vond hij het een beetje eng? Mooi om te zien hoe ze alles zelf proberen uit te vogelen."

Ontdekken
"Heel leuk om ze dit aan te kunnen bieden, want ze ontwikkelen een andere gedachtegang. Ontdekken in de praktijk in plaats van uit een schriftje. Mijn dank gaat dan ook uit naar het dierenasiel voor de perfecte begeleiding. Een leerling vond het zelfs 'de mooiste dag van haar leven'. Dat geeft wel aan hoe fantastisch ze het vonden. Dit soort spontane activiteiten geeft mij veel voldoening. Het is heerlijk werken als je hierin door het bestuur van de school ten volle wordt gesteund."

Enthousiast geworden door dit verhaal en wil je ook komen werken bij de Herman Broerenstichting? Kijk dan op www.hermanbroerenschool.nu/vacatures