De vrienden van Jackson (tweede van links) schoren uit solidariteit allemaal hun hoofd kaal.
De vrienden van Jackson (tweede van links) schoren uit solidariteit allemaal hun hoofd kaal. Foto:

Kale koppen voor vriend Jackson

Rustig, vriendelijk, positief, een doorzetter en betrokken. Zo omschrijven Robin Isings (17) en Steven van Heiningen (17) hun vriend Jackson Hooijmans. "Hij stond niet graag in het middelpunt van de belangstelling, maar was zeker niet saai." Onlangs overleed hun vriend op zestienjarige leeftijd aan een zeer agressieve vorm van kanker. Om zijn nagedachtenis te eren, zetten Robin, Steven en nog zes andere vrienden de actie voor Kika, die zij eerder al waren gestart, volop voort. De teller staat op het moment van schrijven op 13.211,81 euro. Maar aan stoppen denken ze nog lang niet.

Door Esther Luijk

Jackson kreeg tijdens zijn zomervakantie in 2017 last van zijn hoofd. De pijn hield aan en de dokter verwees 'm door naar het ziekenhuis. Hij werd geopereerd aan een cyste in zijn hoofd die de vochttoevoer blokkeerde. Uit latere onderzoeken bleek echter dat er ook een tumor zat. Het leven van Jackson en zijn familie en vrienden stond ineens op z'n kop. "Dat was natuurlijk een grote schok", vertelt Steven. "Hij moest chemo's ondergaan en later moest hij voor bestralingen naar Groningen. Toch bleef Jackson heel positief."

Jackson ging een moeilijke tijd tegemoet. "Ik weet nog goed dat hij enorm baalde dat hij niet met ons mee kon op Griekenlandreis met school", denkt Robin hardop terug. "We keken er allemaal al jaren naar uit, maar hij zat toen in Groningen voor zijn bestralingen. Hij vond het ook heel lastig dat hij zijn haar verloor door de chemo's. Het was niet een heel ijdele jongen maar hij was toch wel heel erg gehecht aan z'n haar. Uit solidariteit hebben we toen allemaal ons haar afgeschoren. We stonden kaal aan zijn ziekenhuisbed. Dat vond hij prachtig!"

Naast het scheren van hun hoofden besloten de jongens ook een actie op te zetten, uit naam van Jackson. Steven: "We vroegen hem welk doel hij dan graag wilde steunen en hij koos voor Kika. In eerste instantie was ons doel om 1000 euro op te halen. We gingen t-shirts en cupcakes verkopen op school en hebben tegen betaling verzoeknummers gedraaid in de pauze. Dat ging heel goed, maar we konden niet steeds dezelfde mensen om geld vragen. We hebben toen de man van de markt gebeld en hij wilde ons helpen door ons een kraampje en een plekje te geven. We hebben een aantal keer op de markt gestaan en ons verhaal gedaan. Dat leverde ook heel wat op!"

Een tijd lang lijkt het de goede kant op te gaan met Jackson en de doktoren hebben goede hoop. "Ik heb me geen moment echt zorgen gemaakt om zijn leven", vertelt Robin. "Ik had er alle vertrouwen in dat het wel weer goed zou komen. Totdat 'ie ineens appte dat ze ook iets in zijn rug hadden gevonden. De kanker was uitgezaaid. 13 juli kreeg hij te horen dat hij uitbehandeld was. Heel snel daarna, op 22 juli, is hij overleden."

Nu zijn de vrienden niet meer zozeer in touw voor de actie om hun vriend te steunen, maar meer omdat het de laatste wens van Jackson was dat zij door zouden gaan met geld inzamelen. Robin: "Maar ik weet zeker dat we hoe dan ook wel door zouden zijn gegaan met de actie, ook al had Jackson het niet gevraagd. Er heerst een gevoel in de groep dat we door moeten gaan, misschien niet meer voor Jackson, maar wel voor anderen in dezelfde situatie." Steven: "Op zijn rouwkaart vroeg Jackson expliciet om geen bloemen mee te nemen, maar het geld te doneren aan onze actie. We passeerden de tienduizend euro en bedachten dat het mooi zou zijn als we 25000 euro op zouden kunnen halen."
Hoewel het verdriet immens is, denken de vrienden ook terug aan veel mooie herinneringen. Zijn strijd tegen de kanker heeft veel indruk op ze gemaakt. "Wist je dat hij gewoon over zou zijn geweest naar 6VWO", lacht Robin. "Tussen alle behandelingen door heeft hij keihard geleerd voor school. Hij wilde perse over gaan om met ons eindexamen te kunnen doen. En dat was hem gewoon gelukt, hij had een prachtig rapport." "Hij was er ook steeds bij als we naar de markt gingen om geld in te zamelen voor de actie", vult
Steven aan. "Hij deed volop mee, ook toen hij amper meer kon praten en horen. Hij ging er vanuit dat de kanker bij hem over zou gaan, maar hij wilde graag dat het voor anderen ook over zou gaan. Hij moest en zou mee naar de markt."

Mevrouw ter Punt, directrice van het Grotius College aan de Juniusstraat, waar de jongens op school zitten, is trots op haar leerlingen. "Jackson heeft een heel prominente plek gekregen binnen onze school. En dat komt niet alleen door hem als persoon, maar zeker ook door zijn vrienden. Ik heb dit, zo'n hechte gemeenschap, nog nooit gezien ergens op een school, dat is heel bijzonder. We doen het met elkaar en we zetten samen de strijd voort."

Steven, Robin, Bing, Joost, Joost, Pim, Stijn en Melvin hopen 25.000 euro op te kunnen halen voor Kika. Wie de actie van de jongens wil steunen, kan terecht op
www.actievoorkika.nl/fuckcancer