Gemeenteraadsleden Sivan Maruf en Harjo Schuurman willen verbinden door sport
Gemeenteraadsleden Sivan Maruf en Harjo Schuurman willen verbinden door sport Foto:

Verbinding door sport in de wijken

DELFT - Gemeenteraadsleden voor D66, Sivan Maruf en Harjo Schuurman, zijn mannen met een missie. Dertien jaar geleden figureerde Sivan als tienjarig voetballertje bij DFC Delfia op een foto bij een artikel met als kop 'Hoe krijgen we allochtonen naar de sportvereniging?' Toen was het slecht gesteld met het aandeel allochtonen bij de verschillende sportclubs in Delft. Het duo heeft nieuwe plannen om de bewoners van de verschillende Delftse wijken te verbinden.

Door Ruud Stift

Harjo beheert de portefeuille 'sport' binnen de fractie. Sivan, die op 3 jarige leeftijd als oorlogsvluchteling naar Delft kwam, richt zijn pijlen op sociale samenhang binnen wijken.
"Woonachtig in de wijk Buitenhof leerde ik slechts op een beperkte schaal andere kinderen kennen. Het cirkeltje bleef bij school, sportvereniging en zwemles. Toen mijn voetbalclub op een gegeven moment opgeheven werd, werd ik lid van een voetbalvereniging buiten mijn eigen wijk, DSV Full Speed. Daar leerde ik jongens uit de wijk Tanthof en Den Hoorn kennen, met andere manieren en achtergrond. Dat is wat wij voorstaan, de cirkel van omgang met elkaar verbreden."

Harjo:
"Blijven hangen in het eigen, kleine cirkeltje werkt tweedeling in de hand. We willen geen 'bepaalde wijken' meer. Vanuit dit oogpunt zijn we in april gestart met Integrale Kindcentra, de Eglantier in de wijk Tanthof en Max Havelaar in de binnenstad. Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang ineen met bijbehorende sportieve activiteiten. Ook basisschool De Horizon doet dienst als een community center in de wijk. Een brede school waar velerlei activiteiten plaatsvinden. De IKC's bieden ieder kind een kans om mee te doen. Een gelijke start, letterlijk vanaf 0. Verbinding door onderwijs, sport en cultuur van jongs af aan. Op weg naar zelfredzaamheid. Sporten is gezond voor lijf, leden én geest. In samenhang met scholing leidt dat tot minder scholierenuitval. De kinderen blijven 'op de radar', in beeld. De jongste jeugd is nog te sturen, te behoeden voor foutief kopieergedrag met sport als katalysator."

Sivan:
"Geen symptoombestrijding, maar kijken naar de oorzaken. Sport verbindt, dat zo vroeg mogelijk als startpunt. Kijk naar het succes van het calisthenics park in de Buitenhof en de daarnaast gelegen jeu-de-boulesbaan. Een mooie mix van leeftijden en culturen die samen sporten. We willen ook buurtsportcoaches inzetten. Waar lopen we tegenaan in de wijken? Als ogen en oren en daarna oplossingen aandragen en faciliteren waar nodig. Met inspraak van de bewoners. Niet opleggen, maar mensen zelf met initiatieven laten komen. Niet over, maar mét mensen praten. Muhammad Ali zei ooit: Je schoenen aandoen is vaak moeilijker dan een berg beklimmen."

Harjo:
"We streven naar een overkoepelend netwerk van sport, onderwijs en jeugdzorg. Korte lijnen waardoor bij dreigende problemen snel en adequaat gehandeld kan worden en jeugdigen hun leven op de rails houden. Mede door sport opgroeien tot jonge zelfredzame mensen in een levendige, leuke stad. Een kind kan de contributie van een sportvereniging niet betalen? Het Jeugdsportfonds helpt. Een volwassene kan je in termijnen laten betalen. Migranten meer proberen te betrekken bij het verenigingsleven en bij sporten in de openbare ruimte. Het leven van een kind begint niet bij 4 jaar. Kansen vanaf de geboorte. Dan komt talent vanzelf bovendrijven. Een florerend talent kan als oppepper dienen."