Leidy Papendrecht-Poelman, woordvoerder van de Werkgroep Oostsingel 181, poseert bij de -nu nog intacte- groene corridor en portierswoning
Leidy Papendrecht-Poelman, woordvoerder van de Werkgroep Oostsingel 181, poseert bij de -nu nog intacte- groene corridor en portierswoning Foto:

Plannen nieuwbouw Oostsingel leiden tot controverse

DELFT - Bewoners in de omgeving van de portierswoning aan de Oostsingel 181 hebben zich verenigd in een werkgroep om de nieuwbouwplannen op deze locatie een halt toe te roepen. Wie trekt uiteindelijk aan het langste eind? Perceeleigenaar Ruud Vlek of de twaalfkoppige werkgroep?

Door Ruud Stift

Leidy Papendrecht-Poelman, woordvoerder van de Werkgroep Oostsingel 181, was 'compleet verrast' toen de plannen eenmaal bekend werden.
"We werden er door overvallen. Middels een kort bericht in de media werden de plannen aangekondigd. Je zou toch verwachten dat de verantwoordelijke voor dit bouwproject minimaal persoonlijk bij alle direct betrokkenen langs gaat? Hoeveel moeite kost dat? En dan te bedenken dat we bijna buren zijn, de heer Vlek woont in dezelfde straat! Hoor je niet minimaal je directe buren te verwittigen? Wij vonden het ook raar dat de gemeente ons als direct belanghebbenden niet over deze ontwikkelingen heeft ingelicht. Ze hadden er bijna mee weggekomen als één bewoner niet zo alert was geweest om de informatieavond, 12 april jongstleden, omtrent de op handen zijnde plannen op te merken én bij te wonen. Zij attendeerde omwonenden hierop. Een aantal van hen hebben, op de valreep en onafhankelijk van elkaar, hun zienswijze alsnog in kunnen dienen. Begin juni besloten we onze krachten te bundelen door een werkgroep te formeren."

Sloop portierswoning
Met de sloop heeft de werkgroep vrede. Het zijn de nieuwbouwplannen die haaks staan op het bestemmingsplan en de groenvisie voor de bewuste locatie.
"De sloop is al geaccordeerd. Maar de bouwplannen, daar zitten veel haken en ogen aan. Zo mag er volgens het bestemmingsplan maar gebouwd worden tot een maximale nokhoogte van 10 meter. In de plannen zou dit uitkomen op een hoogte van 11.60 meter, over de breedte van de bovenste laag van het pand. Een enorme bouwmassa, die afbreuk doet aan het straatbeeld, de naburige Fruittuinen en de verblijfskwaliteit van alle omwonenden. Het bouwvolume zowel als het bouwoppervlak wordt ruim vervijfvoudigd. Voor een summiere uitbreiding van één woonhuis naar drie appartementen en een bijbehorende parkeerkelder! Dat leidt ook tot een ruime overschrijding van de toegestane 10% vergroting van het bestemmingsvlak, benoemd in het gemeentelijke bestemmingsplan. Met een damwand wordt een betonnen keerwand opgericht welke de groene corridor langs de oever van de sloot naar de Fruittuinen en het groene Jorisgebied, belangrijk voor vogels en insecten, voor een groot deel vernietigd. Deze wand zal als plint van de nieuwbouw dienst doen, in plaats van het reeds bestaande groen. Verder is de in- en uitritconstructie op de laan door de Fruittuinen ook een absolute kwaliteitsvermindering voor de omgeving in combinatie met de toe- en afrit naar de te realiseren parkeerkelder."
Particulier belang
"Het particulier belang van deze hele onderneming staat in geen verhouding tot de schade die aan het maatschappelijk belang en de verblijfskwaliteit van de omgeving wordt toegebracht. De appartementen zouden 'niet geheel binnen het op de plankaart aangegeven bouwvlak vallen'. Me dunkt! Ze vallen grotendeels buiten het bouwvlak en tevens buiten de bestemming Wonen, deels in bestemming Tuin en in bestemming Groen. Binnen het plan zal al het omringende groen plaats maken en er keert slechts één boom terug. Dat doet afbreuk aan de gemeentelijke hoofddoelstellingen voor stedelijke ecologie. Dus de nieuwbouw is niet alleen strijdig met het bestemmingsplan, ook de groenvisie vanuit de gemeente wordt ondergraven. Kortom, wij staan in ons recht om hier tegen te ageren. Zo gek is dat niet. Als de vergunning toch wordt verleend? Dan gaan we in hoger beroep. Dat de heer Vlek hier wil ontwikkelen, prima. Maar wel met inachtneming van de regels."

Agenda gemeenteraad
Het is nog niet duidelijk wanneer het plan in de gemeenteraad wordt besproken, zo laat de persvoorlichting van de gemeente Delft weten.
"We zijn bezig met het beantwoorden van de zienswijzen die eerder dit jaar tijdens de terinzagelegging zijn ingediend. Nadat het college de conceptbeantwoording heeft vastgesteld, worden alle stukken aan de raad voorgelegd, waaronder de ontwerpvergunning en de ontwerpruimtelijke onderbouwing. Daarna bepaalt de raad of en op welk moment dit onderwerp op de agenda wordt gezet."
N.B: Ontwikkelaar Ruud Vlek was niet bereikbaar voor commentaar.