Een deel van het team van Roepman Makelaardij, van links naar rechts Nicole Dekker, Ronald Roepman en Martijn Sinnema.
Een deel van het team van Roepman Makelaardij, van links naar rechts Nicole Dekker, Ronald Roepman en Martijn Sinnema. Foto: Zien! - Nathan Lie

Het starterssegment op de woningmarkt: een competitief segment

DELFT - Het academisch jaar is begonnen en in de studentenstad Delft is dat altijd goed te merken.


Niet alleen de TU Delft, maar ook diverse andere onderwijsinstellingen zijn binnen de stadsgrenzen gevestigd. Een nieuw studiejaar betekent ieder jaar weer een grote aanwas van nieuwe eerstejaars studenten. Als die van buiten Delft komen, dan is er wel voldoende woonruimte nodig. Via studentenhuisvester DUWO is niet altijd snel en makkelijk een studentenkamer te vinden. Maar gelukkig zijn er dan de vader en moeder, die wel een appartementje voor hun studerende zoon of dochter willen kopen.

Starters
Dat is allemaal heel nobel, maar levert toch een probleempje op de woningmarkt op. De markt voor starterswoningen stond namelijk al aardig onder druk. "Mensen die zijn begonnen aan hun eerste baan en graag een appartementje willen kopen, die worden op zo´n manier nog verder verdrongen", zegt makelaar Ronald Roepman. "Dus het probleem om al die studenten te huisvesten wordt minder, maar een andere groep is daar de dupe van."

Prijsopdrijvend
Het gaat om het segment met huizen en appartementen tot 250.000 euro. Deze situatie brengt een steeds maar prijsopdrijvende werking met zich mee. Starters op de woningmarkt lijken daarmee steeds vaker aangewezen te zijn op de huurmarkt. "Het is een zeer competitieve markt", zegt Roepman. "De ouders van studenten zijn vaak kapitaalkrachtig, waardoor de jonge starter die zelf de markt op gaat al snel buiten de boot valt. Er is sprake van het veelbetekende begrip schaarste, want in de grote vraag en in deze tijd van het jaar nòg grotere vraag, is niet te voorzien."

Gespannen toestand
De makelaar noemt dit een algemeen probleem, waar niet direct een oplossing voor is. Een oplossing voor de lange termijn is natuurlijk bij bouwen. Maar er gaat wel enige tijd over heen voordat nieuwbouw opgeleverd wordt. "Een oplossing als mini-woningen werkt volgens mij ook niet echt", zegt Roepman. "Die woningen zijn wel heel klein. De conclusie is, dat iedereen in dit segment in een gespannen toestand terecht komt. Een trend die twee of drie jaar geleden is ingezet en zich voortzet. De conclusie is, dat de starter op de woningmarkt, die toch al zo veel moeite heeft om een woning te verwerven, nog steeds wat meer wordt verdrongen."

Grote instroom
Studentenhuisvester DUWO is onder andere actief in Delft. In totaal brengt de studentenhuisvester 9.200 studenten onder dak voor het nieuwe studiejaar 2018-2019. In Delft gaat het om ruim 2.400 huurovereenkomsten. Het gaat om studenten uit zowel binnen- als buitenland. In de afgelopen weken was de grote instroom van nieuwe huurders in de studentencomplexen van DUWO.

Internationaal Delft
Vooral in Amstelveen (waar het Amsterdamse DUWO-kantoor staat) en Delft was het druk met de aankomst van de internationale studenten. Omdat zij vaak rechtstreeks van het vliegveld komen, probeert DUWO ze altijd zo veel mogelijk centraal te ontvangen. Zowel in Amsterdam als Delft werden veel verschillende nationaliteiten gesignaleerd.
Het is aan de makelaar om alle borden in de lucht draaiende te houden!
Roepman Makelaardij is te bereiken via telefoonnummer
(015) 213 41 34 of kijk voor meer
informatie op internet:
www.roepman.nl.

Afbeelding