De omgeving is wat groener en voller geworden, maar verder is er weinig veranderd aan de Marcuskerk in de afgelopen vijftig jaar. (tekst: Esther Luijk)
De omgeving is wat groener en voller geworden, maar verder is er weinig veranderd aan de Marcuskerk in de afgelopen vijftig jaar. (tekst: Esther Luijk) Foto:

Marcuskerk na vijftig jaar nog steeds sociaal baken

Voor Delftse begrippen is het een piepjonge kerk en het gebouw is wellicht ook lang niet bij iedere Delftenaar bekend. Dat betekent echter niet dat de Marcuskerk op de hoek van de Roland Holstlaan geen grote waarde heeft voor de kerkgangers en de mensen eromheen. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de kerk de deuren opende, en dat wordt volgende week zaterdag 8 september van 10 tot 17 uur gevierd met koffie, thee en taart.

Het gebouw verrees in de jaren '60 aan de zuidkant van Delft, waar het tot die tijd 'woest en ledig' was, volgens vrijwilliger Mattie Mostert. "De kerk was bedoeld als een soort wijkcentrum", vertelt Mostert. "Je vond er een kinderopvang, een kinderspeelzaal, bezoekdienst voor mensen uit de wijk, een knutselclub, zorg voor hulpbehoevenden en nog veel meer sociale voorzieningen. Tegenwoordig zijn die functies meer uitbesteed aan partners waar we nauw mee samenwerken, maar de sociale functie die de kerk toen al had is nooit veranderd."

Inloopochtend
De kerk organiseert bijvoorbeeld twee keer in de week een inloopochtend waar mensen gratis koffie, thee, soep en een broodje kunnen krijgen. "We bieden een luisterend oor aan iedereen die daar behoefte aan heeft", aldus Mattie. "We vinden het erg belangrijk dat de kerk iets kan betekenen voor de mensen uit de buurt. Onze buren, de christelijke woongemeenschap 'Taste', heeft hier ook een groot aandeel in. Ook zij organiseren vaak activiteiten om ontmoeting te stimuleren. Zo ontstaat er vaak een leuke wisselwerking tussen de kerk en Taste."

Programma
Dat er een grote mate van creativiteit aanwezig is binnen de kerkgemeenschap, blijkt wel uit het programma van het jubileumfeest op 8 september. Er zijn diverse exposities van schilderijen en beeldhouwwerken te zien van zes verschillende kunstenaars uit de kerk. Daarnaast wordt er om 12.00 uur een lunchconcert gegeven door Christelijke zangkoor Met Hart en Stem en staat er om 14.30 uur een klassiek concert op het programma, gegeven door een afvaardiging van drie personen van het Projectorkest, een initiatief van kerkganger Friso Woudstra. Geïnteresseerden kunnen bovendien, ook in het kader van Open Monumentendag, een tentoonstelling bekijken met oude foto's en originele bouwtekeningen van de bouw en de officiële opening in 1968. Mattie: "Genoeg te beleven dus!"

Toekomstbestendig
Mattie is trots op 'zijn' kerk. "Ik vind het bijzonder dat de kerk na vijftig jaar nog steeds zo volop in gebruik en dat 'ie nog een grote rol speelt in het dagelijks leven van zoveel verschillende mensen." Mostert loopt zelf al ruim twintig jaar rond als vrijwilliger, maar heeft weinig drastische veranderingen ervaren. "Aan de mensen en het gebouw is nog weinig veranderd. Alleen de omgeving is wat groener en voller geworden. Wellicht dat we in de nabije toekomst wel wat renovaties zullen uitvoeren, zodat we er ook de komende vijftig jaar weer tegenaan kunnen!"