Het eeuwenoude orgel van de Maria van Jessekerk is zeker een bezoekje waard
Het eeuwenoude orgel van de Maria van Jessekerk is zeker een bezoekje waard Foto:

125 jaar Maarschalkerweerdorgel

Niets te doen deze zomer? Breng een bezoekje aan de Maria van Jessekerk. Het eeuwenoude orgel is zeker het bekijken waard.

Het gevaarte is in 1893 gebouwd in Frans romantische stijl door de vooraanstaande Nederlandse orgelbouwer Michael Maarschalkerweerd. Het is geïnspireerd op het werk van de Franse geniale orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. Zijn orgels zijn tot op de dag van vandaag vermaard om hun prachtige klank.

De aanschaf van een dergelijk groot orgel destijds mag voor Delft als zeer bijzonder worden beschouwd. Het is één van de weinige orgels in Nederland waar de Franse symfonische orgelmuziek volledig tot zijn recht komt. Het behoort zelfs tot de allermooiste romantische orgels van Nederland!

Jaarlijks wordt er een orgelserie georganiseerd. Op zondagmiddag 2 september is het jubileumconcert; het is dan 125 jaar geleden dat dit orgel werd gebouwd. Het wordt gevierd met een orgelconcert dat wordt verzorgd door Petra Veenswijk, de vaste organist van de Maria van Jessekerk. Zij laat werken horen die o.m. ook bij de inspeling in 1893 waren te beluisteren. Ieder jaar wordt er ook een bekende orgelsolist uit Frankrijk uitgenodigd. Dit jaar zal Henri Franck Beaupérin van de Kathedraal van Angérs op zondag 30 september zijn opwachting maken. Hij is een ware grootmeester in het improviseren! Een andere bijzonder concert zal het Russische requiemconcert zijn op zondag 28 oktober met het Oeral Kozakkenkoor o.l.v. Gregor Bak. Petra Veenswijk zal het orgel bespelen en composities laten horen die aansluiten bij dit requiemconcert. De aanvang van de concerten is om 15.00 uur, de toegang is vrij, wel is er een collecte na afloop. Meer over het orgel en de orgelconcerten is te lezen op de website: www.veenswijkorgel.nl