Harry van Adrichem en Jan van der Tuin willen de verkameringsproblematiek aanpakken
Harry van Adrichem en Jan van der Tuin willen de verkameringsproblematiek aanpakken Foto: Foto:

Olofsbuurt en Westerkwartier balen van verkamering

DELFT - De Belangenvereniging Olofsbuurt Westerkwartier (BVOW) heeft de verkameringsproblematiek in de wijk als prioriteit op de agenda. Al heel lang een bron van zorg voor de bewoners.

Door Ruud Stift

Harry van Adrichem, penningmeester BVOW:
"De signalen die wij uit de buurt oppikken liegen er niet om. Veel geklaag over geluidsoverlast, lekkages, teveel om op te noemen. Jonge ouders die ons toevertrouwen dat hun kinderen met oordopjes slapen. Het lijkt wel of de klachten alleen maar in aantal toenemen. Gelukkig hebben we voor 20 augustus een onderhoud met de gemeente en de wijkagent op de agenda staan, want het loopt de spuigaten uit. De maatregelen die de gemeente heeft genomen om verkamering een halt toe te roepen, zijn eigenlijk alleen van toepassing op het centrum. De 'armere' wijken met de minder dure huizen, onder de beruchte grens van 265.000 euro, laten een groot percentage verkamering zien."

Jan van der Tuin (bewoner Buitenwatersloot):
"Het toenemen van de klachten kent twee oorzaken: 1. De lage rentestand. Hierdoor kunnen de rijke ouders van de studenten makkelijk tot aankoop van een woning overgaan. Zo rond 2010 begon deze trend, verkameren als een zeer goede investering, zich te ontwikkelen. 2. De verruimde openingstijden van de horecagelegenheden. Dus komt menig student, lallend en schreeuwend, diep in de nacht aan ons huisje voorbij. Het lijkt de tand des tijds. Ze wanen zich steeds vrijer en hebben lak aan normen en waarden. Daarenboven hebben ze veel meer geld te besteden. Misschien is het maar 10% op het totaal dat zich misdraagt, maar dan hebben we het nog over een substantieel aantal van 2300 man. Een voorbeeld wat ik met eigen ogen heb gezien? Een bootje volgestouwd met kratten bier en een tiental studenten, en dan drie van die gasten die hun 'geval' uit de broek halen en ongegeneerd in de sloot pissen. Okay, ze zitten in een andere fase van hun leven. Ik ben ook jong geweest, maar een beetje consideratie met je omgeving is toch niet teveel gevraagd? Ook de verloedering van prachtige, monumentale panden gaat mij aan het hart."
Harry:
"Er is een meldpunt voor alle klachten, maar mensen klagen nog teveel in eigen kleine kring. De overlast moet eigenlijk dagelijks bijgehouden worden, letterlijk van uur tot uur en dat moet officieel gemeld worden. Het helpt om een dossier aan te maken. Hoe meer meldingen, hoe meer aandacht op de politieke agenda. We hebben goed contact met de wijkagent, maar ook bij hem, Willem Molenaar, loopt het over de schoenen. Met de beperkte politiebezetting die Delft kent, zou dit -verkeersovertredingen en geluidsoverlast- hun dagelijkse bezigheid zijn.
Christiaan en Connor, D.S.V. Nieuwe Delft:
"Onze studentenvereniging telt 150 leden. Wij worden vaak op een hoop gegooid met de leden van het corps. Dat zijn er veel meer in aantal, daar hebben wij bij gelegenheid ook overlast van. Bij mooi weer staan we wel eens met een aantal man buiten een biertje te drinken, maar we gaan op een schappelijke tijd naar binnen. Als we hier de deur dicht doen, hoor je buiten zelfs de muziek niet. Nee, van 'De Bolk' kunnen deze klachten niet komen. Wij deden zelfs actief mee met het Buitenwaterslootfeest tijdens het Varend Corso."