De winnaars zijn zeer in hun nopjes dat hun schuit de eerste plek in de wacht sleepte
De winnaars zijn zeer in hun nopjes dat hun schuit de eerste plek in de wacht sleepte Foto:

Delftse Gouden Eeuw goed voor goud

NAALDWIJK – Het was wekenlang hard werken, maar het was meer dan de moeite waard. 'De Gouden Eeuw van Delft' streek tijdens de 21ste editie van het Westlandse Varend Corso de eerste plaats op in de categorie 'commerciële boten'.

De spanning onder de deelnemers liep hoog op in de bedrijfsruimte van bloemenexporteur Hamifleurs waar de prijsuitreiking plaatsvond. Onder luid applaus en gejuich vierde Delfts nachtburgemeester Leo Quack, samen met projectleider Martin van Meurs, arrangeur Sandra van Leeuwen en de figuranten een uitbundig feestje nadat corsovoorzitter Pleun van den Ende bekend had gemaakt dat de Delftse Gouden Eeuw met goud ging strijken. "We hebben een geweldig weekeind gehad", zegt Leo Quack met een grijns van oor tot oor. "Onze Gouden Eeuw is een prachtig project geworden. We zijn door veel sponsoren geholpen en alle sponsoren zijn hun toezeggingen nagekomen en dat zorgde ervoor dat we weliswaar keihard moesten werken, maar dat we ook een schitterende boot hebben weten te realiseren. Naast de hulp van sponsoren hadden we in de persoon van Sandra van Leeuwen een toparrangeur. Sandra had al jaren meegewerkt aan Westlandse corsoboten en dit jaar heeft ze zich bij ons aangesloten. Een geweldige vrouw. Als je weet dat ze zaterdagochtend tot over haar middel in het water stond om de slappe bloemen aan de zijkant van de boot te vervangen. Ik wist echt niet wat ik zag."

Niet alleen de Delfts nachtburgemeester was enthousiast, ook burgemeester Marja van Bijsterveldt stak haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Zij stuurde zelfs vanaf haar vakantieadres op Bonaventura een e-mailbericht waarin ze haar enthousiasme met ons deelde. Zodra de burgemeester terug is van haar vakantie, dan ga ik de onderscheidingen die bij de eerste prijs horen aan haar overhandigen, want zonder haar ondersteuning waren we nooit zover gekomen."

Ook Delft liep warm voor de prijswinnende boot. De tocht door de Prinsenstad werd een ware zegetocht voor de schippers Van der Salm en Tetteroo. "Het enthousiasme in Delft was overweldigend", oordeelt Martin van Meurs die het project corsoboot leidde. "Op de Buitenwatersloot alleen maar gejuich en ook bij de Kolk kregen we veel open doekjes. Het was geweldig. We zijn dan ook, op zijn zachtst gezegd, redelijk voldaan."

Het Corso kostte Lierenaar Van Meurs veel tijd. "Maar dat weet je van te voren. Als je niet bereid bent er tijd in te steken dan moet je er niet aan beginnen. We zijn in april van start gegaan en voordat je dan alles goed in de steigers hebt staan ben je een tijd verder. Uiteindelijk komt alles op de laatste twee dagen aan. Dan heb je nauwelijks tijd om adem te halen. Er staat gigantisch veel druk op, maar als je het dan allemaal uiteindelijk voor elkaar krijgt, dan is de voldoening groot. En niet alleen bij ons want een bijeenkomst met de sponsoren heeft geleerd dat zij enthousiast zijn en wel door willen gaan. Ik had vandaag, een dag na het grote feest, even contact met Sandra van Leeuwen en die ervoer op de maandag ook een 'zwart gat'."