Vervolg van voorpagina

Unieke opgave
Sanne Allersma (landschapsarchitect):
"De samenwerking met de TU Delft was nieuw voor ons. Dit stadspark is een unieke opgave, dit krijgen we niet vaak als opdracht. Het is een heel technisch verhaal, een wisselwerking die heel nauw luistert. Niet iedereen zal hier de achtergronden van vermoeden bij oplevering. Het park is niet groot qua schaal, maar wel qua ambitie.
De fontein bijvoorbeeld zal geen klassieke vorm krijgen. We proberen 'spektakel' te creëren bij de ingang aan het busplein. Bovendien heeft de fontein gunstige invloed op het klimaat; het zorgt voor verkoeling, het kletterende water dempt het geluid van de bussen, het afvangen van fijnstof en natuurlijk een prettige verblijfs- en speelplek.
Bomenrij
Naar aanleiding van de metingen hebben we een bomenrij verplaatst ten gunste van de bezonning van de Engelse Straat. Het is fijn om hierin bevestigd te worden. Het park is een soort van loper. De lange, smalle lijn versterkt dit effect. Je loopt vanuit het groen in het stedelijke. Wind is een bepalende factor. Voor de fontein waait deze in de juiste richting. Echter, de bankjes zouden teveel wind vangen, een aantal bomen zijn verplaatst om dit effect te neutraliseren.
Ook de mate van belasting van de tunnelbak is een precieze opgave, op het gebied van waterhuishouding en gewicht in verband met instortingsgevaar. Gelukkig krijgen we hierbij hulp van Smits-Rinsma, adviseur op het gebied van constructie, techniek en materiaalgebruik."