Afbeelding
Foto:

Michiel van Haersma Buma

Michiel van Haersma Buma heeft onlangs na ruim tien jaar afscheid genomen als dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland.

1. Waarom wilde u bij de Voldersgracht op de foto?
Hoogheemraadschap Delfland is de onbekende overheid die met onzichtbare techniek het water organiseert voor de inwoners van Delfland, zoals hier. Rond de eeuwwisseling liep het water de huizen in na hevige regenval. Toen zijn er onder meer op deze plek klepstuwen gebouwd, op zo'n manier dat het geïntegreerd is in de historische binnenstad.

2. Wat is een dijkgraaf eigenlijk?
In feite een burgemeester van het water met aandacht voor droge voeten, schoon water en gezuiverd afvalwater.

3. U bent dat ruim 10 jaar geweest. Hoe was dat?
Het Hoogheemraadschap beheert het water van het hele gebied tussen Den Haag, Hoek van Holland en Vlaardingen. Dat is een volgebouwd gebied, waar altijd wel iets aan de hand is. Het was erg uitdagend om daar scherp op te zijn.

4. Wat is u het meest bijgebleven?
Toen ik begon, kregen we de opdracht om vanaf het begin mee te doen. Dat wil zeggen dat we als waterschap meteen meedenken binnen een netwerk van instanties over nieuwe projecten, zoals Nieuw Rijswijk. Een ander belangrijk aspect is cybersecurity. Veel is geautomatiseerd, zoals de gemalen. Die moeten goed zijn beveiligd, anders kan de volksgezondheid worden bedreigd.

5. Werkt het waterschap ook samen met andere organisaties?
Ja, het waterschap werkt nauw samen met TU Delft, Deltares en IHE. Zo kan het waterschap ook meelopen met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van watermanagement. Er is immers zo veel kennis in Delft, die moeten we benutten.

6. Hoe bent u bij het waterschap terechtgekomen?
Ik heb in 2007 gesolliciteerd. Na verschillende gesprekken en testen heeft de selectiecommissie mij voorgedragen. De benoeming van dijkgraaf is een Kroonbenoeming, net als de burgemeester van een stad.
7. Had water altijd al uw interesse?
Ik heb destijds gesolliciteerd omdat water een wonderlijke wereld is waar heel veel gebeurt. Toch ben ik vooral bestuurder. Die processen vind ik interessant. Voordat ik dijkgraaf werd, was ik burgemeester van Leidschendam-Voorburg.

8. Wilde u altijd al burgemeester worden?
Dat was van jongs af aan al mijn droom, ja.
9. Als ik burgemeester van Delft zou zijn... zou ik het goede voorbeeld van Marja van Bijsterveldt volgen, haar inspirerende leiderschap. Zij gaat ervoor, is er voor iedereen en ze is altijd actief.

10.Waar bent u nu mee bezig?
Ik doe nog steeds een aantal dingen op watergebied. Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij een aantal Europese projecten via de TU Delft en ik ben voorzitter van Allied Waters en VPDelta.