TU Bouwkunde is een van de monumenten die bezocht kan worden.
TU Bouwkunde is een van de monumenten die bezocht kan worden. Foto:

Een kijkje bij veertig Delftse monumenten

Op zaterdag 8 en zondag 9 september kan men tijdens de 32e Open Monumentendag gratis rond kijken in prachtige monumenten die Delft rijk is.

Het is dé kans om een bijzonder gebouw te bezoeken waar men normaal niet zo snel naar binnen mag. Ruim 40 Delftse monumenten doen mee en openen hun deuren voor het publiek. Bijzonder is dat er op zaterdag twee nieuwe gebouwen in de TU wijk mee doen: TU Bouwkunde aan de Julianalaan en de D:Dreamhall aan de Stevinweg.

Ook treden er veel Delftse musici op, vaak op onverwachte plaatsen. In Bacinol speelt de jonge Luuk Haye solo gitaar, op de trap, onder het prachtige raam van kunstenaar Vilmos Huszár. In de Synagoge kan men een workshop Klezmer muziek volgen. In Stadsherberg De Mol vertelt Vertelkring Delft spannende verhalen in de grote door louter kaarsen verlichte eetzaal. Op de omloop van Molen de Roos speelt Delft Brass.
In veel monument zijn interessante exposities, die verhalen vertellen over wat het monument betekende voor de Delftse bevolking. Zo kan men in de Franciscus en Clarakerk foto's en filmbeelden bekijken die een levendig beeld geven van de ruim 100-jarige geschiedenis van de kerk en haar gemeenschap aan de Raamstraat in het Westerkwartier. Het thema dit jaar is In Europa. Het accent zal liggen op aandacht voor internationale architectuurstromingen, bouwtechnieken en uitwisseling van kennis en wetenschap.

Het Stadhuis fungeert op beide dagen als informatiepunt, waar programmaboekjes opgehaald kunnen worden en waarvandaan enkele gratis tours zullen vertrekken Wegens de Taptoe is de ingang op zaterdag aan de achterkant van het Stadhuis. Voor een bezoek aan Het Steen worden in het Stadhuis volgnummers uitgedeeld. Het programmaboekje is vanaf dinsdag 28 augustus af te halen bij Delft Marketing. www.openmonumentendagdelft.nl