Is het gedaan met livemuziek op de terrassen van Delft?
Is het gedaan met livemuziek op de terrassen van Delft? Foto:

'De ondernemersvreugd neemt zo wel danig af'

DELFT – Veel café-eigenaren in Delft zijn op z'n zachts gezegd niet te spreken over de nieuwe, verscherpte regelgeving inzake geluidsoverlast bij kleinere evenementen en festivals. Het puntensysteem, van terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar, wordt door hen als 'oneerlijk' ervaren.

Door Ruud Stift

De nota Evenementenbeleid Delft, tot stand gekomen in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft en een belangenvereniging van binnenstadbewoners, schrijft voor dat het geluid tijdens een evenement of festival maximaal 80 decibel mag bedragen. Met de nota, een wijziging van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) inzake festivalbeleid, wil de gemeente 'recht doen aan de woonwens van de stad om teveel cumulatie van festiviteiten en de daarbij behorende overlast te voorkomen'. Verder dient deze 'om aan de behoefte van het organiseren van incidentele festiviteiten gehoor te geven'. Delft is dit jaar uitgeroepen tot 5e cultuurstad van Nederland. Weet het deze eervolle positie te behouden of wordt Delft een 'slaapstad' in de zomermaanden? De SP diende, samen met Onafhankelijk Delft, na de laatste, levendige commissievergadering een motie in. Deze werd onder stemming gebracht in de raad, maar haalde geen meerderheid.

Raadslid Boris Duijff (SP):
"Ik wilde graag de kinderziekte van strikte handhaving uit de nieuwe regeling halen. Dat er op de middaguren in het weekend gewoon gemusiceerd mag worden op de terrasjes, tegen een acceptabel decibelvolume. Dat moet toch gewoon kunnen? Levendigheid hoort bij de binnenstad en rond die tijd is iedereen toch wel uitgeslapen? De weigering van de raad om de motie aan te nemen vat ik als volgt samen: 1. De raad wil de pilot van een jaar afwachten en daarna evalueren. 2. Mevrouw Van Bijsterveldt interpreteerde dat het niet mocht volgens de wet, maar daar zet ik mijn vraagtekens bij. Ik interpreteer die wet weer anders."
Zwaktebod
"De burgemeester repte over 'een mooie, ruime regeling', maar ook daarover verschillen wij van mening. De regeling is misschien ruimer dan in andere gemeenten te doen gebruikelijk, echter die andere gemeenten passen een gedoogbeleid toe in plaats van strikt handhaven. Kortom: de algemene tendens binnen de raad is dat men het proces af wil afwachten. Daarnaast vinden ze dat de wet hier niet duidelijk genoeg in is, dus durven ze gedogen niet aan. Dat vind ik een zwaktebod van de raad. Wij zijn met een groepje de stad ingetrokken om bewoners en ondernemers naar hun mening hierover te vragen. Dat is hoe politiek vandaag de dag hoort te zijn, in 'het veld' je voelsprieten uitsteken. Beleid van onderaf. Dit vraagstuk leeft in de stad. Veel horecaondernemers vonden de nieuwe regeling getuigen van weinig flexibiliteit en zowel ondernemers als bewoners voelden zich bij het bespreken van de nieuwe regelgeving niet voldoende vertegenwoordigd."

Erik Westra (Indonesisch restaurant Plan B, Boterbrug):
"Akoestisch wordt toegestaan, maar dat trekt natuurlijk lang niet zoveel mensen. Bij een band had ik weleens 150 man publiek staan. De laatste twee zondagen ben ik niet gecontroleerd door handhaving, want ik meldde van tevoren dat ik 'een gitaartje' zou laten optreden. Het grootste struikelblok in de nieuwe regelgeving is de termijn van indienen. Je kunt namelijk niet twee weken voor het evenement al weten of je goed weer zult hebben. Omdat ik nu minder activiteiten kan plannen, kost dit mij zomaar 80.000 euro op jaarbasis. Serieus geld, waardoor de ondernemersvreugd danig afneemt. We staan al sinds ons bestaan, zeven jaar lang, bekend om onze livebands. Daarenboven, de zondag in Delft leeft alleen bij de gratie van evenementen in de stad."

Woordvoerder gemeente Delft:
"Alle inrichtingen (horecabedrijven, scholen, buurthuizen, garages, sportverenigingen, detailhandel etc.) die tijdens de normale bedrijfsvoering meer dan achtergrondmuziek willen laten horen, zijn door de wet verplicht een geluidsonderzoek te doen en een akoestisch rapport te laten opstellen. Daaruit kan geconcludeerd worden dat er maatregelen getroffen moeten worden voor extra geluidsisolatie, zodat de maximale geluidsnorm, vermeld in artikel 2.17 van het landelijke Activiteitenbesluit op grond van de Wet milieubeheer, niet overschreden wordt.
Ondernemers mogen deze norm een aantal keer per jaar overschrijden, met een maximum van 12 keer per ondernemer per jaar. Dit heet de regeling incidentele festiviteiten en deze geldt alleen voor versterkte muziek. Akoestische muziek is niet gebonden aan een geluidsnorm en mag binnen en buiten iedere dag plaatsvinden."

Spreiding
We zien geen daling in het aantal gemelde activiteiten per jaar, gemiddeld 440. Wel verwachten we meer spreiding van festiviteiten over het hele jaar. De regelingen zijn juist uitgebreid per 2018 en Delft zit aan het maximale aantal incidentele festiviteiten. In andere steden zijn de regelingen minder uitgebreid, in Den Haag zijn incidentele festiviteiten niet mogelijk. In de meeste gemeenten liggen de geluidsnormen voor een festiviteit een stuk lager, moet men vaak vergunningen aanvragen en wordt met forse boetes gehandhaafd. Bewoners en horeca hebben gezamenlijk, binnen voornoemde kaders, de nieuwe regels in het al bestaande beleid bedacht. Dat is wat wij stimuleren, van buiten naar binnen denken. De stad betrekken. Beide partijen geven aan de regeling nu te accepteren en zoals afgesproken na een jaar te zullen evalueren."

Marije (Café de Wijnhaven):
"Wij zijn in 2006/2007 gestart met het programmeren van bandjes op de zondagmiddag. De zondag was een enorm saaie dag in Delft, dus dit was snel een succes. We stuurden een mail naar de gemeente met daarin de melding dat we op de 1e en 3e zondag van de maand livemuziek programmeerden op ons gevelterras. Na een bevestigingsmail was het rond. Vanaf 2010 hadden we twaalf incidentele festiviteiten tot onze beschikking. Nog steeds speelde buiten, als het weer het toestond, op de 1e en 3e zondag een bandje. Per jaar hadden we ongeveer 10 activiteiten. Met het huidige voorjaar zouden onze meldingen in rap tempo opgebruikt zijn."

Vervolg op pagina 3