Brie van Klaveren protesteert 22 juli onder meer tegen de plannen om het poortje tussen het Agathaplein en de Oude Delft af te breken.
Brie van Klaveren protesteert 22 juli onder meer tegen de plannen om het poortje tussen het Agathaplein en de Oude Delft af te breken. Foto:

"Geef een uurtje van je leven en red het historische Agathaplein!"

Tot zo'n twee weken geleden wist de Delftse Brie van Klaveren nog weinig van de ingrijpende verbouwingsplannen van Museum het Prinsenhof. Sinds de voorlichtingsavond begin deze maand is Van Klaveren echter klaar voor actie. Ze trekt zich vooral het lot van het Agathaplein aan. "Dit gaan we niet zomaar laten gebeuren."

Door Esther Luijk

Brie is geboren en getogen in Delft en heeft daarom een sterke binding met de stad. "Ik kwam vroeger al op het Agathaplein met mijn ouders om kastanjes te zoeken, en dat doe ik nu zelf ook met mijn kinderen. Het is een serene plek waar een heel fijne sfeer hangt. Mochten de nieuwe plannen doorgaan, dan verdwijnt dat volledig."

Visie
De Delftse vindt vooral de onduidelijkheid rondom alle plannen erg storend. "Het wordt gebracht als een visie, maar het lijkt erop alsof dit al de definitieve plannen zijn. We weten niet precies wat nu de staat van de plannen is. Hoeveel is er al geregeld? Kunnen we nog terug? Zijn er al dingen zeker? Het is allemaal heel vaag en de bewoners van Delft worden bijna nergens bij betrokken. We hebben alleen geen tijd om op al die antwoorden te wachten. Voor je het weet is er een keuze gemaakt door de gemeenteraad en is het te laat. We moeten daarom nu in actie komen."

Protest
Brie bedacht dat een protest weleens de oplossing zou kunnen zijn. Zondag 22 juli organiseert ze daarom een stil protest op het Agathaplein, van 12.00 uur tot 13.00 uur. "Gewoon ouderwets met z'n allen de straat op", zegt ze. "Samenkomen op de plek waar het om draait om te laten zien dat er enorm veel mensen zijn die vinden dat deze plannen niet door mogen gaan."

Brie wil eigenlijk twee dingen bereiken met haar demonstratie op het plein, waar ze zelf een speech zal geven en gelegenheid is tot het zetten van handtekeningen. "Ten eerste is het natuurlijk een duidelijke oproep naar het Prinsenhof met de vraag of ze alsjeblieft de plannen niet uit willen voeren. Daarnaast zet het protest hopelijk vraagtekens bij het participatiebeleid van de gemeente. Er wordt geroepen dat ze de bewoners overal bij willen betrekken door middel van de Delftse participatieaanpak Delfts Doen, maar daar merk ik, en nog veel meer met mij, weinig van. Als het plan van tafel is, en er van voren af aan wordt begonnen in de juiste volgorde, dus inclusief gesprekken met de bewoners, dan ben ik tevreden."


Organisatie
Veel ervaring met het organiseren van protesten had Brie overigens niet. "Maar om met de wijze woorden van Pippi Langkous te spreken: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.' Ik heb een Facebookevenement aangemaakt onder de naam 'Agathaplein zo houden' en ben flyers gaan uitdelen in de buurt. Daarnaast heb ik het evenement aangemeld bij de gemeente, en een schatting van zo'n 200 mensen opgegeven, maar ik hoop natuurlijk dat er veel meer mensen komen. Een grote opkomst is al een duidelijk signaal naar de gemeente en het Prinsenhof. Geef een uurtje van je leven en red daarmee deze historische plek! Maar, al sta ik daar in mijn eentje, en al gaan alle plannen uiteindelijk precies zo door zoals ze nu opgetekend zijn, dan kan ik in ieder geval tegen mezelf zeggen dat ik het niet zonder slag of stoot heb laten gebeuren."

Enquête
Ongeveer 50 inwoners kwamen op 2 juli naar de inloopavond, meldt de gemeente Delft op hun website. "Zij staan overwegend positief tegenover onderdelen van de visie, maar er zijn ook bedenkingen. De verbetering van de toegankelijkheid voor minder validen, het zichtbaar maken van de Waalse Kerk vanaf de Oude Delft en het uitbreiden van de expositieruimte werd als positief ervaren, maar de opbouw aan de Oude Delftzijde of meer groen op het Agathaplein wordt gezien als aantasting van het stadsbeeld. Diverse mensen willen de omgeving graag houden zoals deze is, terwijl anderen positief staan tegenover het samenvoegen van de Prinsentuin en het Agathaplein. De binnenpoort wordt vaak genoemd als mooi en bijzonder verrassend stadsbeeld. Het weghalen ervan wordt veelal negatief beoordeeld."

Op de website van de gemeentewebsite is een digitale enquête nog tot 1 september in te vullen. De tijdens de inloopavond ingediende reacties worden dan gebundeld in een verslag van het participatietraject, samen met de uitslag van de digitale enquête en de persoonlijke gesprekken. Dit verslag zal meegenomen worden in de besluitvorming voor de raad.